Külföld

Ellenzéki párt segíti a lengyel PiS-t

Feszültségek a varsói kormányban

Egyes programpontjaik kölcsönös parlamenti támogatásáról kötött megállapodást a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) és a volt elnökjelölt, Pawel Kukiz által irányított kisebb ellenzéki tömörülés, a Kukiz’15.

A megállapodást ismertető hétfői sajtótájékoztatón a PiS-t vezető Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes az MTI szerint elmondta: pártja az egyezmény nyomán több, a Kukiz’15 számára fontos törvénytervezetet fog támogatni, az ellenzéki tömörülés pedig támogatást nyújt a Lengyel Megállapodás nevű, az uniós és a lengyel költségvetési eszközökből fedezendő országfejlesztő kormányprogramnak.

A Kukiz’15 támogatja mindazt, ami a jelenlegi lengyel parlamenti politikai erőviszonyok megőrzéséhez szükséges – tette hozzá Kaczynski. Egyes témákban feszültség van a PiS és a kormánykoalíció két kisebb pártja, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés között. Kommentátorok szerint a Kukiz’15-tel kötött megállapodás biztosíthatja a PiS többségét egyes szavazásokon, amelyeken a koalíció nem szavazna egységesen az alsóházban.

Kapcsolódó írásaink

Szuverenista egységfront

ĀEgyedülálló lehetőség a konzervatív pártoknak a Fidesz kilépése a Néppártból – mondta lapunknak Jorge Buxadé Villalba, a VOX politikusa