Külföld

Aláírták a rendeletet az uniós digitális covidigazolványról

Közös vakcinaútlevél

Lezárult az európai uniós digitális covidigazolványokról szóló jogalkotási folyamat, amelynek célja az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-járvány alatt – jelentette be hétfőn közös közleményben az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács.

A három uniós testület vezetője által hétfőn hivatalosan is aláírt rendelet július 1-től lép érvénybe. A covidigazolvány bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén, magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó adatokat.

Bocskor Andrea és Schaller-Baross Ernő fideszes európai parlamenti képviselők közleményükben azt írták, az Európai Bizottsághoz fordultak, amiért a covidigazolvány területi hatályából kifolyólag hátrányos helyzetbe hozza azokat a diákokat, akik Európában, de nem uniós tagállamban kívánnak tanulni. A Fidesz képviselői arra kérnek választ az Európai Bizottságtól, hogy szándékában áll-e olyan országokba utazó hallgatók mobilitását elősegíteni, amelyek nem tartoznak az EU oltási rendszerébe.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom