Külföld

A legális migrációt támogatja Brüsszel

Nem a tömeges bevándorlás jelenti a megoldást a demográfiai problémákra Európában,hanem a családokat támogató politika – emelte ki Branko Grims szlovén politikus

Az uniós bizottság új migrációs és menekültügyi paktumáról szóló megállapodást sürgették hétfőn az Európai Parlament konferenciáján a felszólalók. Wolfgang Schauble szerint a járvány hatásai miatt még többen kényszerülhetnek elhagyni lakóhelyüket.

A legális migrációt támogatja Brüsszel
David Sassoli szerint a migránsok tengeri mentése az EU felelőssége is
Fotó: AFP/Julien Warnand

Az Európai Uniónak szüksége lesz a legális munkaerő-migrációra a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításhoz David Sassoli szerint. Az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn a testület által szervezett, migrációról és menekültügyről szóló magas szintű interparlamentáris konferencián kiemelte: olyan európai uniós mechanizmust kell kialakítani a migránsok befogadására, amelynek feltételei alkalmazkodnak a tagállamok munka-erőigényeihez.

Sassoli hangsúlyozta, hogy a migráció és menekültügy kérdéskörében elsősorban az emberi jogokat kell előtérbe helyezni, és humánus szakpolitikákat kell létrehozni a kihívások kezelésére. Úgy vélte továbbá, hogy az uniónak sokkal eredményesebb külpolitikát kellene folytatnia.

Mint mondta, az EU Szíria legnagyobb humanitárius donorja, ez idáig mintegy 4,9 milliárd eurót biztosított a konfliktus sújtotta országrészek segélyezésére, ám mindez „csepp a tengerben”, ha nincs erőteljes politikai fellépés az Európai Unió részéről. „Olyan diplomáciai erőfeszítéseket kell tennünk, amelyek arra irányulnak, hogy a szíriaiaknak legyen lehetőségük dönteni arról, milyen országban élnek” – fogalmazott.

Az olasz politikus szerint a migránsok tengeri mentése az EU felelőssége is, nem fogadható el, hogy a mentőakciókat csak az emberi jogi civil szervezetek végzik. Azonban – tette hozzá – az uniónak elsősorban arra kell törekednie, hogy kölcsönösen hasznos partnerségeket hozzon létre az unión kívüli országokkal, hiszen ezek révén kezelni tudják a migráció kiváltó okait is.

A konferencián Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja kiemelte, hogy a migrációval és a menekültüggyel kapcsolatban a tagállamoknak közös célokat kell kitűzniük. Szerinte a Ceutában nemrégiben történtek is megmutatták, hogy Európának fel kell készülnie egy esetleges újabb migrációs hullámra.

Kiemelte, hogy mindenekelőtt a kibocsátó országokkal kell együttműködni, hogy ezek az államok képesek legyenek jobb életet biztosítani állampolgáraik számára. Szkínász az uniós bizottság szeptemberben bemutatott új csomagjáról szólva kiemelte: a paktum a migrációs és menekültügyi kérdéskört világosan, összetett módon közelíti meg. Az új szakpolitikai javaslat az egyetlen módja, hogy a problémákat megoldjuk – tette hozzá.

Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány tovább mélyítette a migrációval kapcsolatos problémákat, az élelmiszerhiány, az infláció egyre jobban abba a helyzetbe kényszeríti az unión kívül élőket, hogy elhagyják lakhelyüket. Szerinte az új migrációs csomag már most valamelyest elavult, az EU-nak inkább a migránsok kvótaszerű elosztását kellene szorgalmaznia. Schäuble kiemelte: nem szabad hátat fordítani a migránsok nyomorúságos helyzetének, azonban hiú reményeket sem szabad kelteni a bevándorlókban, mert az csak az embercsempészeknek kedvez.

Felszólalásában Branko Grims, a szlovén parlament belügyi bizottságának elnöke kiemelte, hogy Európának nem tömeges migrációra van szüksége a demográfiai problémák megoldásához, hanem a családokat támogató politikára. Mint mondta, garantálni kell az európaiak biztonságát, az európai értékek védelmét.

Röviden

Több mint ezerkétszáz migráns érkezett a délolaszországi Lampedusa szigetére vasárnap. A sziget eredetileg kétszázötven főt befogadni képes regisztrációs táborában vasárnapra ezerkétszáznál több migránst szállásoltak el. A helyi rendőrszakszervezet szerint „még el sem kezdődött a nyár, de a helyzet máris ellenőrizhetetlenné vált”. Hozzátették: a szigeten vasárnapra világossá vált a biztonsági és egészségügyi vészhelyzet.

Biztonságos európai kikötőt keres a Geo Barens hajó fedélzetén 410 Földközi-tengeren megmentett migránssal. Az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet vasárnapi közlése szerint a hajó legénysége a bevándorlókat összesen hét műveletben vették a fedélzetre. A máltai hatóságok visszautasították a segítséget, mondván nincsenek abban a helyzetben, hogy befogadják a migránsokat.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink