Külföld

Már jól látszanak a klímaváltozás negatív hatásai Afrikában

A lakhelyüket elhagyni kényszerülő afrikaiaknak egyelőre a kisebbik része indul el Európába, de így is százezres számokról beszélünk – figyelmeztetett Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója. Hangsúlyozta, Afrika különösen ki van téve a klímaváltozás hatásainak, és ennek negatív következményei már jól látszanak a kontinensen.

Már jól látszanak a klímaváltozás negatív hatásai Afrikában
Marsai Viktor
Fotó: Migrációkutató Intézet

– Milyen mértékű migrációt okoznak Afrikán belül a kontinenst aktuálisan sújtó konfliktusok?

– Az Afrikán belüli konfliktusok éves szinten több millió embert kényszerítenek lakóhelye elhagyására. Többségük országon belüli menekült, de sokan elhagyják hazájukat. Például mintegy kétmillió dél-szudáni menekült él a környező országokban, zömében Ugandában, Etiópiában és Kenyában.

A Száhelben hárommillió menekült található a Niger-Mali-Burkina Faso konfliktusgócban, és szintén ennyi a Csád-tó medencéjében, ami a Boko Haram számlájára írható. De ezek a számok dinamikusan változnak: az idén tavasszal a Mogadishuban kitörő utcai harcok például pár nap alatt csaknem százezer embert kényszerítettek a város elhagyására, akiknek a zöme azóta visszatért.

– A lakhelyüket elhagyni kényszerülők mekkora része indul el és jut el Európába?

– Egyelőre a kisebbik része, de így is százezres számokról beszélünk. Néhány hete jelent meg az olasz titkosszolgálat által kiszivárogtatott információ, amely szerint csak Líbiában hetvenezer ember vár az európai átkelésre. Persze azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az illegális bevándorlók többsége még így sem menekült, hanem gazdasági migráns.

A legelesettebbek, a legnagyobb nehézségek között élők nem tudják kifizetni a több ezer dolláros díjat, amit az embercsempészek kérnek. Ezek az emberek általában hazájukban vagy hazájukhoz közel maradnak, és igyekeznek visszatérni.

– A közeljövőben miként alakíthatja a klímaváltozás és más környezeti tényezők a migrációt?

– Bár a klímaváltozás önmagában ritkán vált ki nagy menekülthullámokat, és a természeti katasztrófák elől menekülők általában visszatérnek otthonaikba, az éghajlat átalakulása fontos katalizátora a különféle erőforrás-konfliktusoknak, amelyek például a vízlelőhelyekért vagy a termőföldért zajlanak, erősítve a vélt vagy valós csoportsérelmeknek, etnikai ellentéteket, mindezeken keresztül pedig segítve a dzsihadisták előretörését.

Sajnos Afrika különösen ki van téve a klímaváltozás hatásainak, és ennek negatív következményei már jól látszanak a kontinensen. A fentebb említett konfliktusok kapcsán a Száheltől kezdve Szomáliáig mindenütt láthatjuk, hogy a klímaváltozás hogyan erősíti fel a válságokat.

Kapcsolódó írásaink

Tigré: éhínség mint politikai eszköz

ĀNépirtással és mesterségesen okozott humanitárius krízissel próbálja megtörni az ellenállást Abij Ahmed, Etiópia béke Nobel-díjjal kitüntetett miniszterelnöke