Külföld

Putyin óvatos optimizmussal készül Genfbe

„Hollywoodi macsóság” – nem zavarja az orosz elnököt, hogy Biden gyilkosnak nevezte

Sötéten látja az orosz–amerikai kapcsolatok helyzetét az orosz elnök, de bízik benne, hogy előrelépést hoz a közelgő csúcstalálkozó. Vlagyimir Putyint és Joe Bident óriási rendőri készültség várja Genfben.

Putyin óvatos optimizmussal készül Genfbe
„Mindig is az orosz nép és az orosz állam érdekében jártam el”
Fotó: AFP/Sputnik/Sergei Ilyin

Két nagy visszhangot keltő interjút is adott Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai partnerével, Joe Bidennel tartandó szerdai genfi csúcstalálkozó előtt.

Az NBC News hírtelevíziónak orosz elnök azt mondta, az utóbbi évek legmélyebb pontjára süllyedtek az orosz–amerikai kapcsolatok. „Mindig is az orosz nép és az orosz állam érdekében jártam el. És ezek a különböző címkék a legkevésbé sem foglalkoztatnak” – mondta Putyin azzal kapcsolatban, hogy Biden egy márciusi interjúban gyilkosnak nevezte. Az orosz elnök úgy fogalmazott, Biden megjegyzése a „hollywoodi macsóság” kategó­riájába tartozik.

Putyin szerint az előző amerikai elnök, Donald Trump „színes egyéniség”, rendkívül tehetséges, kívülről jött a politikába. Ezzel szemben Biden igazi karrierpolitikus, hiszen egész felnőtt életét a politikában töltötte. Mint mondta, ez reménnyel tölti el, hogy Biden nem hoz majd indulatból döntéseket.

Az orosz elnök interjút adott a Rosszija 1 állami televízió Moszkva.Kreml.Putyin című heti magazinműsorának is. Elmondta, a csúcstalálkozóra a személyes kapcsolatok helyreállítása és a párbeszéd beindítása érdekében van szükség. „Vannak olyan kérdések, amelyekben valóban hatékonyan tudunk együttműködni. Ha a mostani találkozó után munkamechanizmusokat hozunk majd létre ezeken a területeken, az szerintem már jó lenne. Elmondhatnánk, hogy a találkozó nem volt hiábavaló” – magyarázta.

Putyin a professzionalizmus megnyilvánulásának nevezte, hogy a Biden-adminisztráció meghosszabbította a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új Start-szerződés hatályát. Hangsúlyozta, Moszkva egyetlen olyan lépést sem tett, amely a biztonság területén rontaná a kétoldalú kapcsolatokat.

Biden a G7-es csúcs után úgy rea­gált: egyetért Putyinnal, valóban mélyponton vannak a kapcsolatok, de hogy miként változik a helyzet, attól függ, Moszkva a nemzetközi normáknak megfelelően viselkedik-e. Hangsúlyozta, sem Oroszországgal, sem Kínával nem törekszik konfliktusra.

Az orosz RT hírcsatorna cikkéből kiderül, hogy a szerdai csúcstalálkozót a Genfi-tónál lévő Villa LaGrange-ban tartják. A 18. századi épület szimmetrikus, mindkét delegáció azonos számú szobát kap. A villát egyébként fel is újították a találkozó előtt. Az épület, a repülőtér, a diplomáciai képviseletek, valamint a delegációk által használt szállodák biztonságára 3500 rendőr ügyel majd, és Genf légterében is korlátozzák a repülést holnaptól csütörtökig. A tópartot teljesen lezárják a forgalom elől.

Röviden

Újabb segélyt jelentett be az amerikai védelmi minisztérium Ukrajnának szombaton. A 150 millió dollár értékű támogatás a többi között ellenséges tüzérségi állások, illetve drónok felderítésére használatos radarokat, valamint rejtjeles kommunikációs berendezéseket foglal magában.

Folytatná az előző amerikai elnök, Donald Trump által megkezdett mexikói határfal építését Greg Abbott, Texas kormányzója. A republikánus politikus közlése szerint a rendőrség is további forrásokat kap, hogy az illegális bevándorlókat elfogják.

Belső vizsgálatot indít az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma egy korábbi titkos adatgyűjtés miatt. Egy Oroszországgal kapcsolatos szivárogtatási vizsgálat során a tárca úgynevezett metaadatokat gyűjtött be az Apple amerikai vállalaton keresztül demokrata törvényhozókról és újságírókról. Az üggyel kapcsolatban demokrata vezetők Donald Trumpot és két korábbi belügyminiszterét bírálták.

Kapcsolódó írásaink