Külföld

Putyint aggasztja Ukrajna esetleges NATO-tagsága

Élesen bírálta az orosz elnök Kijevet

Nem tartja fecsegésnek Vlagyimir Putyin orosz elnök az esetleges ukrán NATO-tagságtól szóló beszédet, mert ugyan Ukrajna belépésének vannak formális akadályai, de szerinte nincs rá garancia, hogy ne történjen meg.

Putyint aggasztja Ukrajna esetleges NATO-tagsága
Putyint aggasztja Ukrajna esetleges NATO-tagsága
Fotó: AFP/Sergei Ilyin

Az államfő az orosz állami televízióban szerda este sugárzott interjúban beszélt erről, kiemelve: a NATO keleti bővítésének és annak a ténynek, hogy a szövetség infrastruktúrája közeledik Oroszország határaihoz, gyakorlati jelentősége van országa számára. Emlékeztetett rá, hogy Lengyelországnak és Romániának a szövetségbe való belépését követően az amerikaiak megegyeztek velük arról, hogy rakétavédelmi rendszereket helyezzenek el a területükön.

Putyin az Ukrajna tősgyökeres népeiről szóló törvényjavaslatot kommentálva úgy fogalmazott: az Ukrajna lakosságát őshonos és nem őshonos népekre felosztó javaslat a náci Németország eszméire emlékezteti. Felvetette, hogy mi lesz azokkal, akikben többfajta vér keveredik, megemlítve, hogy talán a „zsidó nemzetiségű” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esetében is ez lehet a helyzet.

Putyin szerint, noha az ukrán törvényjavaslat nem felel meg a nemzetközi humanitárius jognak, a nemzetközi szervezetek és a Nyugat részéről nem lesz rá reakció. Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán törvénytervezet mások mellett a lengyeleket és a magyarokat is hátrányosan érinti. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke egyébként tegnap levélben az ukrajnai magyarok őshonos népként való elismerését kérte Zelenszkijtől.

Kapcsolódó írásaink