Külföld

Mélyrepülésben Annalena Baerbock

A delegáltak 98 százaléka megszavazta a német Zöldek párt választási programját a vasárnap véget ért, háromnapos digitális pártkongresszuson. A Die Welt című lap tudósítása szerint a jelenleg ellenzéki párt kampányában szorgalmazza a társadalmi-ökológiai átalakítást, 2030-ra hetven százalékkal csökkentené az országban a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, emellett 2023-ig hatvan euróra emelné egy tonna szén-dioxid kibocsátásának az árát.

Mélyrepülésben Annalena Baerbock
Mélyrepülésben Annalena Baerbock
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

A külpolitikát illetően a párt azt követeli Kínától, hogy vessen véget „a nyilvánvaló emberi jogsértéseknek”. A Zöldek szerint, ahol lehetséges, konstruktív párbeszédre van szükség Pekinggel, ugyanakkor egyértelmű ellenstratégiára is szükség van, ha Kína megpróbálja gyengíteni a nemzetközi normákat. Az elfogadott program szerint Oroszország „egyre inkább autoriter állammá alakul, és egyre inkább aláássa a demokráciát és a stabilitást az EU-ban”. A párt számára ezért fontos a civil társadalom támogatása.

A 688 delegált 98,6 százaléka megszavazta Annalena Baerbock kancellárjelöltségét. A párt társelnöke beszédében elmondta: a német társadalom erőssége a sokszínűség, a rasszizmus és az antiszemitizmus pedig elfogadhatatlan. A politikus a napokban a hivatalos életrajzában kimutatott pontatlanságok miatt elnézést kért.

A legnagyobb visszhangot az egyik vendégelőadó, Carolin Emcke író, újságíró beszéde váltotta ki. Emcke párhuzamot vont az éghajlatkutatók és az üldözött zsidók között, szerinte ugyanis meg fogják bélyegezni a klímakutatókat. A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Paul Ziemiak a Twitteren bírálta az írónő beszédét, és arra szólította fel Baerbockot, hogy tisztázza, mit gondol az elhangzottakról.

Annalena Baerbock egyetlen hónap alatt a támogatói több mint egyharmadát elveszítette. A Politbarometer nevű kutatássorozat legújabb mérése szerint a német választók 28 százaléka tartja alkalmasnak a politikust a kancellári tisztségre, május elején még 43 százalék volt ez az arány.

Kapcsolódó írásaink

Fej-fej mellett Salvini és Meloni

ĀA legnagyobb közvéleménykutató intézet, az Ipsos adatai szerint az utóbbi héten több fordulat történt az olasz belpolitikában