Külföld

Brüsszeli belharcok

Fidesz: Hátráltatja az EP a helyreállítási tervek elfogadását

Politikai rendőrséget játszik az európai baloldal, az Európai Parlament pedig túllép a hatáskörén a Fidesz szerint. A parlament ismét az Európai Bizottságot fenyegeti.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelése és a jogállamiság is napirendre került csütörtökön az Európai Parlamentben.

Az 514 szavazattal, 163 ellenszavazat és kilenc tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az EP egyebek mellett arra szólítja fel az Európai Bizottságot (EB) a nemzeti helyreállítási tervek kapcsán, hogy ne tegyen politikai engedményeket. A Fidesz EP-képviselői közleményükben felidézték Deutsch Tamás delegációvezető hozzászólását a témában tartott vitában: eszerint az EP szereptévesztésben van, hiszen a hatáskörén túllépve akarja értékelni a nemzeti helyreállítási terveket. Ez a belterjes, intézmények közti csatározás merénylet a tervek gyors jóváhagyása ellen. Deutsch szerint a parlament baloldali többsége mélyen át akarja politizálni, pártpolitikai és ideológiai viták tárgyává akarja tenni az ügyet.

A plenáris ülésen elfogadták azt a javaslatot is – 506 szavazattal, 150 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett – amely felszólítja az EB-t, hogy ne várja meg az Európai Bíróság ítéletét – ahogyan arról a tagállamok megállapodtak –, hanem alkalmazza az uniós források megvonásával is járó úgynevezett jogállamisági mechanizmust, amit hazánk és Lengyelország megtámadott a bíróságon. A parlament kész az uniós bíróság elé citálni az EB-t, ha nem cselekszik.

A témában tartott vita után Hidvéghi Balázs fideszes képviselő szerdán elfogadhatatlannak nevezte az EP nyomásgyakorlását. Mint mondta, a baloldali többség politikai rendőrséget játszik, durván támadja azokat a nemzeti kormányokat és országokat, amelyek nemet mondtak az illegális migrációra, az erőltetett genderideológiára és arra, hogy Brüsszelben döntsék el, miről mit lehet gondolni és mondani.

Hidvéghi tegnap a CNN amerikai hírcsatornának is nyilatkozott. Mint mondta, ha az uniós vakcinaigazolvány segít visszaadni az emberek mozgási szabadságát, akkor támogatni kell, de az igazi megoldás egyértelműen a tömeges oltás. Egy vakcinának nincs világnézete, nincs nemzetisége, csak hatékonysága van – emlékeztetett.

Csehország is célkeresztbe került

Meg kell szüntetni az Andrej Babis cseh kormányfővel kapcsolatos összeférhetetlenséget, és foglalkozni kell a jogállamiság csehországi helyzetével – szögezte le az Európai Parlament a csütörtökön 505 szavazattal, 30 ellenszavazat és 155 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában.

A képviselők elfogadhatatlannak nevezték, hogy Babis annak ellenére részt vesz az uniós támogatási programokról szóló tanácsi tárgyalásokban, hogy az általa birtokolt Agrofert cégcsoport továbbra is uniós mezőgazdasági támogatásban részesül. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő szerint a parlament durván beavatkozott egy folyamatban lévő tagállami igazságszolgáltatási eljárásba.

„Sajnálatos, hogy az európai politikai ámokfutás az EP-t teljes szereptévesztésbe sodorta, és ezzel lerombolja az intézmény tekintélyét és megítélését. Minden ilyen jellegű kezdeményezésnek ellene kell szavaznunk, meg kell állítani ezeket a folyamatokat, mert ezek jelentik az igazi veszélyt az európai jogállamiságra!” – írta közleményében.

(ŐM)

Kapcsolódó írásaink