Külföld

Képtelenek kiutasítani a britek az EU-ból érkező illegális migránsokat

A Brexit nem hozta meg a polgároknak az országhatárok effektív védelmét, mutat rá egy napokban készült jelentés

Egyre több vád éri a brit kormányt azért, amiért képtelen fellépni a Franciaország felől érkező migránscsónakokkal szemben. A Johnson-kormány belügyminisztere viszont a közösségi médiákra mutogat.

Képtelenek kiutasítani a britek az EU-ból érkező illegális migránsokat
Megterheli a brit szociális rendszert a franciáktól érkező migrációs hullám
Fotó: Getty Images

A dél-angliai Kent tartomány perrel fenyegette meg a brit kormányt, amiért magukra maradtak a La Manche csatornát gumicsónakkal átszelő, egyre nagyobb számban érkező kiskorú migránsok ellátásában. A francia partokról érkező migránscsónakok leggyakrabban náluk kötnek ki, a helyi hatóságokat pedig törvény kötelezi arra, hogy az azokon utazó gyermekeket szállással, élelemmel és orvosi felügyelettel lássák el.

Az idén több mint kétszázötven ilyen kiskorú érkezett, ami a képviselők elmondása szerint az összeomlás szélére sodorta a helyi gyermekvédelmi hivatalt. A panasz különösen kellemetlen Boris Johnson kormánya számára, mivel a helyi közigazgatás többségében konzervatív kézben van. A kenti hatóságok leginkább a migránsok országon belüli szétosztását látnák megoldásnak, de a kormány ezt politikai okokból nem támogatja, mivel népszerűtlen lenne a többi térségben élő szavazók körében.

A Johnson-kormány belügyminisztere, Priti Patel a közösségi médiaóriásokat vádolta meg azzal, hogy felületeikről nem törlik az illegális tengeri átkelést reklámozó videókat. A TikTok, a YouTube és az Instagram oldalai is tartalmaznak ilyen bejegyzéseket, amelyekben embercsempész bandák szabadon hirdethetik szolgáltatásaikat, így az illegális átkelést vagy a hamis útleveleket. Patel szerint a technológiai óriások felelőtlenségükkel hozzájárulnak a törvénysértésekhez és a számos tragikus kimenetelű próbálkozáshoz.

Ennek kapcsán több bírálat is érte a belügyminiszter azon próbálkozását, hogy a kialakult helyzetért a felelősséget a médiaóriá­sokra hárítsa. Egyesek például rámutattak arra az incidensre, melynek során a brit parti őrség egyik hajója, a HMC Valiant egyenesen a francia felségvizekben vette fel csónakjukból a migránsokat, majd vitte őket a doveri kikötőbe. A parti őrség a belügyminiszter hatáskörébe tartozik, emiatt Patelnek a napokban többször kellett kellemetlen magyarázkodásba bocsátkoznia.

Vádak érték a kormányt azért is, amiért az országnak egyetlen egy, a francia partokról érkezett migránst sem sikerült visszaküldeni. A francia hatóságok ugyanis nem hajlandók őket visszafogadni. A Migration Watch kutatóintézet véleménye szerint a kormány nem képes megvédeni az ország határait, annak ellenére, hogy erre a Brexit során ígéretet tett.

Boris Johnson Emmanuel Macron elnökkel telefonon tárgyalt arról, hogy a francia hatóságoknak többet kellene tenniük a potenciális illegális migránsok feltartóztatásáért. A gyakorlatban viszont többször megfigyelték a francia parti őrséget, amint a brit vizekre vezetnek migránscsónakokat.

A január elsején életbe lépett új poszt-Brexit szabályok szerint az EU területéről érkező bármely bevándorló, akinek a me­nedékjogi kérelmét elutasítják, azonnal visszaküldhető egy biztonságos uniós országba. Viszont az európai országok együttműködése híján eddig egyetlen migránst sem tudtak a kiutasítani a brit hatóságok, ugyanis az EU-val nem sikerült megállapodniuk a briteknek egy, a dublini egyezményt felváltó mechanizmusról. Az első negyedévben ezért 1503 kiutasításra váró személy maradt az országban.

Havonta körülbelül ezren érkeznek a csatornát átszelve a brit partokra, és – ahogyan egy újság jellemezte – a macska-egér játszma, amelyet az embercsempészek és illegális bevándorlók a bíróságok előtt folytatnak az adófizetőknek évente legalább kétszázmillió fontjába kerül.

Kapcsolódó írásaink

Újra nő a migrációs nyomás Európán

ĀMeredeken emelkedik az illegális határátlépések száma az EU-ban a Frontex adatai szerint, a Nyugat-Balkánon idén májusig 85 százalékkal többen érkeztek, mint tavaly