Külföld

Újra nő a migrációs nyomás Európán

A német menekültügyi hivatal és a Frontex adatai szerint is jelentős emelkedésnek indult az Európába érkező migránsok száma. A németek többsége egyébként egy felmérés szerint úgy érzi, az iszlám vallás fenyegetést jelent a társadalomra.

Újra nő a migrációs nyomás Európán
Egyhamar nem szűnik meg a migrációs nyomás Európa határain
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

A koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzések fokozatos enyhítésének következtében nő az Európai Unióba érkező illegális migránsok száma az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) adatai szerint. A brüsszeli Politico által közölt statisztika alapján idén januártól májusig több mint 42 700 illegális határátlépést regisztráltak, ez a szám egyharmaddal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában feljegyzettnél.

Növekedés elsősorban a Földközi-tenger középső és nyugati része, valamint a nyugat-balkáni útvonalon tapasztalható. A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő útvonalon 14 700 migráns érkezett, kétszer annyi, mint tavaly januártól májusig. A Nyugat-Balkánon 13 300 illegális bevándorlót regisztráltak, amely 85 százalékos emelkedést jelent a 2020-as adatokhoz képest. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre idén 90 százalékkal több, 4700 migráns érkezett.

A portugál uniós elnökség megpróbált előrelépést elérni az EU közös menekültügyi rendszerének kidolgozása ügyében, a Politico szerint kevés sikerrel. Megakadtak a tárgyalások az unió menekültügyi támogatási hivatalának (EASO) reformjáról, és a migránsok befogadásával kapcsolatban sem történt érdemi változás. Portugáliától július elsején Szlovénia veszi át a soros elnökséget. Ales Hojs szlovén belügyminiszter a brüsszeli lapnak azt mondta, országa arra fog törekedni, hogy előrehaladást érjen el az új migrációs és menekültügyi paktumról szóló tárgyalásokon.

A német szövetségi migrációs és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai szerint májusban jelentősen nőtt a Németországban beadott menedékkérelmek száma – közölte a dpa hírügynökség. A múlt hónapban a BAMF-hoz 8278 új menedékkérelmet adtak be, tavaly májusban csupán 3777-et.

Mathias Middelberg, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője a lapnak azt mondta: számos jel utal arra, hogy tovább fog növekedni a menedékjog iránti kérelmek száma, a Földközi-tengeren át ugyanis egyre többen érkeznek Spanyolországba és Olaszországba. Hozzátette, hogy sokan már nem üldöztetés elől menekülnek, hanem gazdasági okból hagyják el hazájukat.

A Die Welt közölt kedden részleteket az Allensbach közvélemény-kutató intézet friss felméréséből, amely alapján a németek mindössze öt százaléka véli úgy, hogy az iszlám nem jelent fenyegetést a német társadalomra nézve. A válaszadók 61 százaléka betiltaná a külföldről finanszírozott iszlám szervezeteket, 90 százalék pedig támogatja a fejkendő viselésének tiltását az élet bizonyos területein.

Kapcsolódó írásaink