Külföld

Hölvényi: Az EU hitelessége a tét

„Elengedhetetlen egy olyan rendszer kialakítása, amely által az uniós polgárok számára is láthatóvá és érthetővé válhat az EU fejlődő országokban vállalt szerepének jelentősége” – ezt hangsúlyozta Hölvényi György az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén, ahol a képviselők az egységes szomszédsági, fejlesztési és nemzetközi együttműködési pénzügyi keret (NDICI) létrehozását vitatták meg.

Hölvényi: Az EU hitelessége a tét
Hölvényi György: Az EU hitelessége a tét
Fotó: MH

„A Bizottság három éve terjesztette elő javaslatát, amely a fejlesztési források korábbinál hatékonyabb, rugalmasabb és átláthatóbb felhasználását célozta. Most azt várjuk, hogy ezek az ígéretek a gyakorlatban is megvalósuljanak” - fogalmazta meg a közel 80 milliárd eurós szomszédság- és fejlesztéspolitikára fordítható új uniós pénzügyi kerethez fűzött reményeket Hölvényi György, az EPP Képviselőcsoport fejlesztéspolitikai szakmai felelőse.

„Nem kevesebb a tét, mint az Európai Unió fejlesztéspolitikai hitelessége. Ehhez elengedhetetlen egy emberközeli, átlátható rendszer kialakítása, amely elősegíti az információcserét és a párbeszédet. Csak így tehető az uniós polgárok számára is láthatóvá és érthetővé az EU fejlődő országokban vállalt szerepének jelentősége” - figyelmeztetett felszólalásában a képviselő.

A KDNP politikusa rámutatott: a helyben segítés és a migráció kiváltó okainak kezelése mindannyiunk közös érdeke, ezeknek a fejlesztési együttműködés fókuszában kell állniuk, csakúgy, mint az oktatásnak, hiszen oktatás nélkül nincs hosszú távú fejlődés. A képviselő a szub-szaharai Afrika támogatására fordított forrásokért felelős munkacsoport alelnökeként ugyanakkor elmondta:

„Biztonság nélkül semmilyen érdemi előrelépést sem remélhetünk. Az olyan régiókban, mint Észak-Etiópia, a Száhel és Mozambik mindenekelőtt ezen kell tehát dolgoznunk„. Az új eszköz felhasználásáról az Európai Bizottság és az Európai Parlament között június 15-én zajlik majd első alkalommal úgynevezett geopolitikai dialógus. A találkozón a képviselők az uniós biztosokkal zárt ajtók mögött vitatják meg a kül- és fejlesztéspolitikával kapcsolatos stratégiai kérdéseket. Hölvényi, aki a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai felelőseként vesz részt az eseményen megosztotta: „A találkozó afrikai prioritásai között a biztonság, az oktatás és migráció kiváltó okainak kezelése szerepel.”

Kapcsolódó írásaink

Újra nő a migrációs nyomás Európán

ĀMeredeken emelkedik az illegális határátlépések száma az EU-ban a Frontex adatai szerint, a Nyugat-Balkánon idén májusig 85 százalékkal többen érkeztek, mint tavaly