Külföld

Kudarcos diplomácia

Korlátozná a szuverenitást a német szociáldemokrata külügyér

Csorbítani akarja a tagállami szuverenitást a vétó eltörlésére vonatkozó javaslatával az európai baloldal. Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője szerint a külpolitikai hibák rontják az unió versenyképességét is.

Kudarcos diplomácia
Kovács Attila: Élen jár a baloldal a külpolitikai dilettantizmusban
Fotó: MH/Katona László

Óvatosságra intett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azzal a javaslattal kapcsolatban, amit Heiko Maas német külügyminiszter tett hétfőn a tagállami vétó lehetőségének eltörlésére az uniós külpolitikai döntéshozatalban. A belga tisztségviselő szerint alaposan át kell gondolni az ilyen súlyú döntést.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a szociáldemokrata tárcavezető a német nagykövetek hétfői ülésén közölte, az unió nem engedheti meg, hogy „túszul ejtsék, akik vétójukkal megbénítják külpolitikánkat”. A napokban a berlini külügyi tárca bírálta hazánkat, amiért megvétózta az újabb, Kínát bíráló közös nyilatkozatot.

A német miniszter követelését nem hagyta szó nélkül Orbán Viktor kormányfő sem, aki aznap este közzétett cikkében hangsúlyozta, véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki, s meg kell fékezni az európai baloldal külpolitikai ámokfutását. „Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre – és Kína esetében ez történt –, a kilencedik is gúnykacajt vált ki. Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ” –  jegyezte meg.

Az uniós külpolitika annak példája, hogyan navigálja magát az EU lépésről lépésre a (kül)politikai törpe szerepébe – fogalmazott lapunknak Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője. Mint mondta, az EU vezetői a liberális demokráciára és a globális szolidaritásra hivatkozva az unió és annak polgárai számára kedvezőtlen döntéseket hoznak.

„Élen jár a külpolitikai dilettantizmusban az európai baloldal” – jegyezte meg a szakértő, aki szerint Maas azért támadja Magyarországot, mert hazánk nem gondolja, hogy a demokráciaexportnak álcázott kioktatás, megleckéztetés és büntetés nyelvén kell beszélni az EU stratégiai partnereivel, Oroszországgal, Kínával vagy éppen Izraellel.

„Látható, hogy a baloldal európai vezetői ezt a konfliktust is arra használják, hogy támadást intézzenek a szuverén, a Brüsszelből diktált kánonhoz nem illeszkedő tagállamokkal és azok vezetői­vel szemben. Föderalista uniót szeretnének, ennek érdekében korlátoznák a tagállamok mozgásterét, elvonva azok hatáskörét a külpolitikai döntéshozatal terén” – magyarázta.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszel bekeményít

ĀAz Európai Parlament a baloldal szócsöve - figyelmeztet az Alapjogokért Központ szakértője a Faktumban