Külföld

Jogerős: Élete végéig börtönben marad Mladic

Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic fellebbezését, és megerősítette a „Balkán mészárosának” is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

Jogerős: Élete végéig börtönben marad Mladic
Jogerős döntés született
Fotó: mh

Mladic a 2017-ben hozott, életfogytig tartó szabadságvesztést elrendelő ítélet ellen a következő év márciusában nyújtott be fellebbezést, az ENSZ felügyelete alatt működő nemzetközi ügyészség tavaly augusztusban azonban a határozat fenntartását kérte.

Az ítélet kihirdetését az eredeti ügyrend szerint tavaly márciusra ütemezték, azonban el kellett halasztani, egyrészt mivel Ratko Mladic műtéten esett át, másrészt a koronavírus okozta járványhelyzet miatt.

A hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmus keddi közleménye szerint „a fellebbviteli kamara fenntartja Ratko Mladic életfogytig tartó szabadságvesztésére vonatkozó ítéletet”, a döntés jogerős, további fellebbezésnek nincs helye.

Ratko MLadic (balról) és Radovam Karadzic (középen), a boszniai Szerb Köztársaság katonai és civil vezetője. Mindkettőjük felett Hágában ítélkeztek Fotó: MH

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2017 novemberében hirdetett ítéletet a boszniai szerbek hat egykori vezetője, köztük Ratko Mladic ellen muszlimok terhére a délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatás ügyében. Mladic vezetésével a Szerb Köztárasági Hadsereg 1995 júniusában előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat Srebrenicában. A cél a muszlim közösség kiirtása volt. A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló örvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát. A srebrenicai mészárlás a boszniai háború legvéresebb tragédiája volt.

Az 1992-1995-ös délszláv háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Az ügyet korábban tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek ügyének tárgyalására jött létre. A törvényszék megbízatásának 2017. december 21-i lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.

Nyugati vezetők üdvözölték a Ratko Mladic elleni ítéletet

Nyugati vezetők üdvözölték Mladic fellebbezésének elutasítását a bíróság részéről.

Joe Biden amerikai elnök szerint a „történelmi jelentőségű ítélet azt mutatja, hogy a szörnyű bűncselekmények elkövetőit felelősségre vonják. Ezenkívül megerősíti azt a közös eltökéltségünket, hogy megakadályozzuk, hogy a jövőben atrocitások fordulhassanak elő a világ bármely pontján” - tette hozzá. „Lélekben a Mladic atrocitásainak áldozatául esett oly sok ember hozzátartozóival vagyok. Soha nem hagyhatjuk, hogy eltöröljék szeretteik halálának tragédiáját, mindazonáltal remélem, hogy a mai ítélet nyújt némi vigaszt a gyászolóknak” - fogalmazott közleményében az amerikai elnök.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében fontos lépésnek nevezete a hágai nemzetközi bíróság jogerős döntését az áldozatoknak járó igazságszolgáltatás szempontjából. „Az ítélet segíteni fog mindnyájunkat, hogy a fájdalmas múltat magunk mögött hagyjuk, és a jövőbe tekinthessünk” - fogalmazott.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos közös nyilatkozatában hangsúlyozta: az EU elvárja, hogy mind Bosznia-Hercegovinában, mind a Nyugat-Balkánon minden politikai szereplő teljes körűen együttműködjön a nemzetközi bíróságokkal, tiszteletben tartsa döntéseiket, és elismerje függetlenségüket és pártatlanságukat. Kijelentették: a népirtás, a revizionizmus és a háborús bűnösök dicsőítése ellentmond a legalapvetőbb európai értékeknek. A keddi döntés lehetőséget kínál Bosznia-Hercegovina és a régió vezetőinek, hogy példát mutassanak az áldozatok emlékének tiszteletben tartásában, és elősegítsék a megbékélést, a háború örökségeinek felszámolását és a tartós béke kialakítását. A régióban működő nemzetközi és hazai bíróságoknak folytatniuk kell azon küldetésüket, hogy igazságot szolgáltatnak a háborús bűncselekmények, az emberiség elleni bűncselekmények ügyében és a népirtás valamennyi áldozatának és családtagjaiknak. Az ilyen cselekedetek nem maradhatnak büntetlenül - tették hozzá.

Heiko Maas német külügyminiszter úgy fogalmazott: „megkönnyebbült” az ítélet hallatán, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a „jog diadalmaskodott”. „Remélem, hogy ez vigaszt nyújt az áldozatok és a túlélők számára” - írta Twitter-bejegyzésében.

Üdvözölte kedden az MICT döntését Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is. „Mladic bűncselekményei a politikai hasznoszerzés céljából szított gyűlölet irtózatos csúcspontját jelentették” - fogalmazott egy közleményben Bachelet. „A mai döntés az ő személyes felelősségéről szól szörnyű tetteiért, nem a kollektív büntetésről vagy arról szól, hogy bármelyik közösséget bűnösnek állítsuk be” - tette hozzá.

Alice Wairimu Nderitu, az ENSZ-főtitkárnak a népirtás megelőzésével foglalkozó különleges tanácsadója a Genfben kiadott közös közleményben úgy vélekedett: az ítélet fontos üzenetet küld a Nyugat-Balkánnak, ahol a „népirtás tagadása” egyre nagyobb méreteket ölt. Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy Bosznia-Hercegovina számos városában továbbra is fellelhetőek háborús bűnösöket dicsőítő poszterek, graffitik, emléktáblák és egyéb tárgyak.

Boszniát megosztja a hágai ítélet

A bosznia-hercegovinai háromtagú államelnökség bosnyák és horvát tagja üdvözölte, szerb tagja viszont elítélte a MICT döntését.

Sefik Dzaferovic, az államelnökség bosnyák tagja szerint valódi igazságszolgáltatás történt, a következő lépés az, hogy a szerb nép is elfogadja ezt az ítéletet. „Nincs olyan ítélet, amely megfelelő lenne azokért a bűncselekményekért, amelyeket Ratko Mladic követett el. Egyetlen büntetés sem tud teljesen igazságot szolgáltatni, ha figyelembe vesszük az ítéletben szereplő bűnök monstruozitását. Az a tény viszont, hogy a legsúlyosabb ítéletet szabták ki rá, voltaképpen igazságot szolgáltat. Fontos, hogy egy ilyen bűnöző soha többé ne lehessen szabad, lényeges, hogy a bűneit néven nevezték, és fontos, hogy a civilizált világ ezt követően csak háborús bűnösként emlékezik majd rá” - fogalmazott a politikus az ítélethirdetést követő sajtótájékoztatóján.

Sefik Dzaferovic ugyanakkor sajnálatának adott hangot, hogy a bíróságnak „nem volt ereje és bátorsága” arra, hogy népirtásnak minősítse a további hat településen történt gyilkosságokat.

Zeljko Komsic, az államelnökség horvát tagja szerint a keddi ítélet is megerősíti azt a korábbi állítást, hogy a boszniai szerbek tervezetten és szervezetten akartak etnikai tisztogatást végezni Bosznia-Hercegovinában, hogy megvalósíthassák politikai céljaikat. Hozzátette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság mostani vezetése - azzal, hogy nem akarja elfogadni a hágai ítéleteket - ugyanazt az elképzelést akarja megvalósítani, mint a korábban elítélt vezetők, csak most már békés körülmények között. „Ez egyértelműen megmutatja, hogy a boszniai Szerb Köztársaság soha nem lesz önálló és független állam, mert nehéz elhinni, hogy bárki is elismerne valami, ami bűncselekményeken alapul, és ami a céljai elérése érdekében népirtást is elkövetett” - fogalmazott a horvát társelnök.

Milorad Dodik, a boszniai államelnökség szerb tagja szerint a hágai bíróság döntése a nemzetközi jogba vetett bizalmat ásta csak alá, „a bíróság ugyanis nem tudta bizonyítani a közvetlen felelősséget a bűncselekményekért”. Hozzátette: a szerbek számára egyértelmű, hogy ezzel az ítélettel is csak a srebrenicai mészárlás „mítoszát” akarják megteremteni, ami viszont „meg sem történt”. „Szerintem ezzel csak Mladic tábornokot tették legendává, a szerb nép pedig tudni fogja, hogy a szellemisége nélkül sokkal nagyobb veszteségek érték volna a nemzetet” - tette hozzá.

A horvát kormány üdvözölte a Mladic ügyében született jogerős ítéletet

A horvát kormány üdvözölte és példaértékűnek nevezte az MICT ítéletét, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Horvátországban elkövetett háborús bűnökért nem vonták őt felelősségre.

Ezzel az ítélettel Ratko Mladicot véglegesen és jogerősen elítélték az egyik legsúlyosabb és legkegyetlenebb bűncselekményért, amelyet azzal a céllal követett el, hogy kiirtsa a horvátokat és bosnyákokat Bosznia-Hercegovina egyes területein - olvasható a kormány közleményében.

Zágráb ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot, hogy a bíróság nem állapította meg magas rangú szerb tisztségviselők felelősségét az 1991 és 1995 között elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben.

Sajnálatát és elégedetlenségét fejezte a kabinet amiatt is, hogy Mladicot nem ítélték el a Horvátországban elkövetett atrocitásokért.

Mladic az 1991-es háború első hónapjaiban Horvátországban szolgált különböző katonai beosztásokban, szemtanúk szerint ő volt a parancsnoka 1991-ben annak a jugoszláv különítménynek, amely a közép-dalmáciai Skabrnja falunál 65 polgári személyt kivégzett. Mladic akkor a krajinai hadtestnél szolgált, később került csak a boszniai szerb hadsereg élére, ahol aztán újabb bűntetteket követett el.

„Reméljük, hogy ez az ítélet legalább részben békét és elégedettséget hoz Ratko Mladic bűncselekményei áldozatainak és családtagjaiknak” - írták végezetül.

Kapcsolódó írásaink