Külföld

Hidvéghi: A védőoltás a járvány igazi megoldás

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése az uniós koronavírus igazolványokról vitázott. Az uniós igazolvány célja, hogy egy egységes formátumú igazolvánnyal megkönnyítse az utazást az európai unióban. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő felszólalásában rámutatott, hogy egy közös uniós igazolvány ötlete támogatható, de a járvány valódi megoldását csak az oltási kampány felpörgetése hozza el.

Hidvéghi: A védőoltás a járvány igazi megoldás
Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hidvéghi Balázs felszólalásában kiemelte, hogy a korlátozások leküzdéséhez ugyan hozzájárulhat egy uniós igazolvány, de a járvány elleni valódi megoldást csak a tömeges oltás jelenti. Példaként hozta fel Magyarországot, ahol a kormány egy széleskörű tájékoztató kampánnyal és többféle - nyugati és keleti - oltás alkalmazásával érte el azt, hogy az átoltottság mára meghaladja az 53 százalékot.

„Ez jelenti a valódi megoldást a járványra. Ha van oltás, akkor nincs járvány, és nincs szükség utazási korlátozásokra. Az unió más tagállamaiban is elsősorban az oltási kampányt kellene felpörgetni” - húzta alá Hidvéghi.

Az EP-képviselő szerint üdvözlendő, hogy a keddi vita tárgyát jelentő megállapodás meghagyja a tagállamok jogát, hogy egészségügyi szükséghelyzetben különleges intézkedéseket hozzanak.

Az elmúlt másfél év tapasztalatai azt mutatják, hogy gyors és hatékony válaszokat a tagállami kormányok hoztak, és ezt a döntési jogukat meg is kell őrizni.

Hidvéghi hozzátette: a védőoltások között ugyanakkor nem helyes válogatni. „Egy oltásnak ugyanis nincs nemzetisége és világnézete, csak hatásfoka. Ezért a tagállamoknak az összes, az EU-ban már használt, biztonságos és hatékony oltást el kell fogadniuk, és meg kell kötniük az erről szóló megállapodásokat. Erre a ma tárgyalt megállapodás alapján lehetőségük is nyílik. Bízunk a józan ész erejében” - mondta el a képviselő.

Kapcsolódó írásaink

A rendőrség felkészült a foci Eb biztosítására

ĀA rendvédelmi szervek 400-3200 rendőr, 20-500 technikai eszköz, valamint összességében 26 szolgálati kutya és 14 szolgálati ló bevetésével vigyáznak a törvények betartására és a szurkolók épségére