Külföld

Követendő példa a magyar családpolitika

A konzervatívok hálózatépítése nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is nagyon fontos – mondta lapunknak Francesco Giubilei olasz politikai elemző

Nagy jelentőséget tulajdonít az európai konzervatív hálózatépítésnek, és követendő példának tartja a magyar családpolitikát Francesco Giubilei olasz politikai elemző. A Nazione Futura alapítvány elnöke a Mathias Corvinus Collegium MCC Visiting Fellowship program keretében vendégoktatóként érkezett Budapestre.

Követendő példa a magyar családpolitika
Több hidat kell építeni Közép- és Nyugat-Európa között Giubilei szerint
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Milyenek a tapasztalatai vendégoktatóként?

– Már a tavaly novemberi Patriotic Talks beszélgetéssorozatban volt alkalmam megismerni a nagyon dinamikus és növekvő MCC-t, de ez a vendégkutatói program egy másmilyen tapasztalat. Leginkább a csapat professzionalitása tett rám nagy hatást, hogy milyen fiatal emberek játszanak fontos szerepet az MCC munkájában. Mindeközben a vendégkutatók nagy önállóságot és szabadságot kapnak a kutatásaikban, ez pedig fontos.

– Elsősorban mivel foglalkozik?

– A fő témám a magyar konzervativizmus összehasonlítása az olasszal, a latin nyelvcsaládhoz és a kontinens nyugati részéhez tartozó európai országokéval.

– Milyen hasznos tanulságokkal szolgálhatnak a magyarországi tapasztalatai Olaszországnak?

– Több szempontot is figyelembe kell venni. Először is, Olaszországban be kell fektetnünk az akadémiai világba, alapítványokba, think tankekbe, ez nagyon fontos dolog és Magyarország nagyszerűen csinálja. Másodszor pedig, a családokat és a gyermekvállalást támogató magyar intézkedések követendő példaként szolgálhatnak Olaszország számára is.

– Apropó olasz politika! Sikeresnek találja Mario Draghi kormányát? Meg tud birkózni az ország gondjaival?

– A Draghi-kormány egy vészhelyzeti pillanatban született, a Conte-kormány katasztrofális tapasztalatának fényében. Draghit nagy többség támogatja, amely a Ligától egészen a baloldalig, a Demokrata Pártig és az Öt Csillag Mozgalomig terjed. Egyedül Giorgia Meloni Olasz Testvérek pártja van ellenzékben. Draghi elért néhány jó eredményt az oltási programmal, és van hitele nemzetközi szinten is. Gondot jelent viszont, hogy a kormánya egyes tagjai – például Roberto Speranza szélsőbaloldali egészségügy-miniszter, aki továbbra is ragaszkodik a kijárási tilalomhoz – ártanak a gazdaságnak.

– Talpon maradhat a kormány a 2023-as parlamenti választásokig?

– Sok minden múlik a jövő évi elnökválasztáson. Akár Draghi is lehet az új államfő, akkor pedig újabb választások lesznek.

– Milyen lehetőségeket lát az európai konzervatív erők együttműködésére a pártok szintjén?

– Az olasz jobbközép pártok szerepe vonatkozásában stratégiai fontosságú. Lakosságát illetően Olaszország a harmadik legnagyobb uniós nemzet, a harmadik legnagyobb gazdaság, és a legnagyobb európai jobboldali pártokból kettő – a Liga és az Olasz Testvérek – is olasz. Matteo Salvini Lega elnök nemrég bejelentette, hogy nagy európai pártcsaládot akar alapítani az Identitás és Demokrácia, valamint az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládja, illetve a Fidesz részvételével, miközben Meloni bővíteni szeretné az általa vezetett reformkonzervatív pártcsaládot, és nem látja szükségét új európai parlamenti frakciót létrehozni.

Fontos lesz megérteni, melyik oldal mellett dönt majd Orbán Viktor, és a jelenleg a reformkonzervatívokhoz tartozó lengyel Jog és Igazságosság. Akárhogyan is, a politikai döntésektől függetlenül, a konzervatív intellektuális, kulturális és akadémiai köröknek továbbra is keményen kell dolgozniuk, hogy terjesszék a pártokon átívelő értékeket.

– Van esélye arra ezeknek a konzervatív köröknek, hogy szerveződésük ellensúlyozni tudja a Soros-hálózatot?

– A konzervatívok hálózatépítése nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is nagyon fontos. Magam részéről kiemelten fontosnak tartom az együttműködést az oktatásban, a tudományos világban, a tehetséggondozásban, valamint a think tank szervezetek között is.

Ennek kiépítésén dolgozunk. Van még egy szempont, amit szeretnék hangsúlyozni, mert alapvető fontosságúnak tartom: több hidat kell építeni Közép- és Nyugat-Európa között. Ez sajnos gyakran hiányzik, sokszor úgy látom, hogy a nyugati értelmiségiek hibájából, akik túlságosan a saját belső politikai és kulturális realitásaikkal vannak elfoglalva, de remélem, hogy ez még változni fog.

Kapcsolódó írásaink