Külföld

Bírálta a baloldalt és az újságírókat Netanjahu

Izraeli kormányválság

Megpróbálják erőszakosnak és a demokráciára veszélyesnek bemutatni a jobboldalt Izraelben, a szabad véleménynyilvánítás ugyanakkor nem uszítás – szögezte le Benjamin Netanjahu, az izraeli átmeneti kormány vezetője a Likud párt vasárnapi frakcióülésén a Haarec című lap szerint.

Netanjahu felszólította híveit, hogy „ne féljenek nekimenni” az újságíróknak, akik állítása szerint baloldali propagandában vesznek részt. „Nem szabad a jobboldal kritikáját uszításnak, a baloldal bírálatát pedig a szólásszabadság legitim cselekedetének tekinteni” – mondta más politikusok és különösen a jobboldali Jobbra párt parlamenti képviselői elleni fenyegetések fokozódása kapcsán.

Netanjahu szerint ha megalakul az új kormány, nem lesz képes szembenézni az Izrael előtt álló kihívásokkal. Nadav Argaman, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat főnöke rendkívüli figyelmeztetést tett közzé a politikai uszítás ellen. A Netanjahu tudta nélkül kiadott felhívásban azt írta: „Kötelességünk, hogy határozottan felszólítsunk a felbujtó és erőszakos beszédmód azonnali leállítására, a közhangulat csillapítására.”

Kapcsolódó írásaink