Külföld

Vitatott interjúban vallott az elfogott Prataszevics

Megfenyegethették a fehérorosz ellenzékit

A fehérorosz ellenzéket Varsóból irányítják Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökön keresztül, tevékenységét pedig a litván adófizetők pénzéből finanszírozzák – jelentette ki az ONT fehérorosz állami televízióban sugárzott börtöninterjújában Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki aktivista.

Vitatott interjúban vallott az elfogott Prataszevics
Vitatott interjúban vallott az elfogott Prataszevics
Fotó: YouTube

A Ryanair-gép minszki földre kényszerítése után letartóztatott ellenzéki elmondta, hogy a vádak bemutatása után azonnal bűnösnek vallotta magát az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni tüntetések szervezésében és a közrendet sértő cselekmények előkészítésében. Részletesen beszélt arról, hogy az emigrációba vonult Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető tevékenységét a litván adófizetők finanszírozzák, valamint az ügyben érdekelt üzletemberek. Az ellenzéki közegben szerinte sok a belső konfliktus és mocskolódás, a riporter kérdésére pedig kijelentette, hogy feltétlenül tiszteli a fehérorosz államfőt.

A Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet szerint fenyegetés hatására készült az interjú az ellenzéki újságíróval. „Mindent, amit Prataszevics mondott, minimum lelki fenyegetéssel és az ellene felhozott igazságtalan, de igen súlyos vádak hatása alatt értek el” – mondta Alesz Beljacki, a Vjaszna igazgatója. Pénteken egyébként szabadságvesztésre ítélték Fehéroroszországban egy szélsőségesnek nyilvánított Telegram-csatorna rendszergazdáit, a közrend súlyos megzavarása miatt.

Kapcsolódó írásaink

Posztszovjet rezsimváltók

ĀA XXI. Század Intézet tanulmánya a nemzetközileg szervezett „színes forradalmárokról” rántja le a leplet

Újabb szankciók Minszk ellen

ĀPrataszevics nyilvánosságra hozta a fehérorosz rendvédelmi erők kötelékébe tartozók személyes adatait – emlékeztetett Kosztur András kutató