Külföld

Politikai rendőrséggé változtatnák az EP-t

Az európai baloldal nem vitázni akar a tőle eltérő véleményt vallókkal, hanem durva jogi következményekkel akar büntetni – mondta lapunknak Deutsch Tamás

Ismét bírósági eljárással fenyegetik balliberális európai parlamenti képviselők az Európai Bizottságot. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő lapunknak hangsúlyozta: a baloldal politikai rendőrséget akar csinálni a parlamentből.

Politikai rendőrséggé változtatnák az EP-t
Deutsch Tamás szerint a magyar baloldal élen jár a támadásokban
Fotó: Európai Parlament

Jogi lépéseket akar tenni az Európai Bizottsággal (EB) szemben euró­pai parlamenti (EP-) képviselők egy csoportja, amiért továbbra sem érvényesítette az uniós források megvonásával is járó, úgynevezett jogállamisági mechanizmust Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – derült ki abból az állásfoglalás-tervezetből, ami a Politico birtokába jutott.

A brüsszeli lap emlékeztetett, egy korábbi dokumentumban június elsejét nevezték meg utolsó határidőnek a képviselők, az EB azonban, megfelelően a tagállami vezetők tavaly decemberi döntésének, az Európai Unió Bíróságának döntésére vár. A mostani javaslatot támogató képviselők szerint már előbb kellene lépniük.

A Politico birtokába jutott tervezetet a szociáldemokrata S & D, a libe­rális Renew, a Zöldek valamint a szélsőbaloldali GUE/NGL is támogatta, az Európai Néppárt részéről azonban még nem került rá senkinek az aláírása a cikk megjelenéséig, a lap szerint tegnap estére várták, hogy a frakció eldöntse, támogatja-e a javaslatot, vagy sem.

A tervezetet a Renew részéről a Momentum képviselője, Cseh Katalin jegyzi, az aláírók közt pedig olyan, hazánkat sűrűn bíráló politikusok vannak, mint a német zöldpárti Danuel Freund és Terry Reintke, vagy a szociáldemokrata Birgit Sippel.

Az európai baloldal – a magyar baloldal képviselőinek élharcos közreműködésével – politikai rendőrséggé akarja változtatni az EP-t, reagált lapunknak az állásfoglalás-tervezetre Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációvezetője. Emlékeztetett, ez a törekvésük nem új, ám egyre erősebb: ezt szolgálta a Tavares-jelentés, a Sargentini-jelentés, valamint a jogállamiságinak hazudott mechanizmus is.

Deutsch szerint az európai baloldal nem vitatkozni akar azokkal, akik tőle eltérő állásponton vannak – legyen szó uniós intézményről, tagállami kormányról, pártcsaládról vagy frakcióról –, hanem jogi eszközökkel meg akarják büntetni a más véleményen lévőket. Akik nemet mondanak az illegális migrációra, a birodalmi, föderatív elképzelésekre, a genderőrületre, azokat euro­szkeptikusnak, szélsőségesnek, korruptnak kiáltják ki, megvádolják, és durva jogi büntetéseket akarnak.

A fideszes politikus rámutatott, ez a magatartás fenyegeti a demokráciát, és ezáltal az emberek szabadságát is. „A lehető leghatározottabban fellépünk az anti-­demokratikus törekvések ellen, meg fogjuk védeni a magyar, az euró­pai emberek szabadságát” – nyomatékosította Deutsch, és egyúttal emlékeztetett: „mi európaiak megtapasztaltuk a barna és a vörös diktatúrák idején is, milyen az, amikor a politikai véleménykülönbség szankcionálásának tömeges jogfosztás a következménye”.

A politikus szerint az európai baloldal nem csak a tőle eltérő véleményt képviselő politikai erőket gyűlöli, hanem az azokat szabad akaratukból támogató választópolgárokat is, méltatlan módon beszél európaiak tíz és százmillióiról. Ebben a magatartásban élen jár amagyarországi baloldal – emlékeztetett.

Deutsch Tamás szerint az Európai Parlament baloldali többségének nagy sérelmet jelent, hogy az állam- és kormányfők testülete, az Európai Tanács megakadályozta, hogy a jogállamisági mechanizmussal az ideo­lógiai különbségek miatt is el lehessen marasztalni tagállamokat. Hangsúlyozta, az Európai Bizottság a jogszabályoknak megfelelően jár el, amikor az uniós bíróság döntésére vár, ahelyett hogy az EP baloldali többsége által elvárt módon politikailag ítélkezne egyes tagállamokról.

A képviselő szomorúnak nevezte, hogy a Fidesz egykori pártcsaládja, az Európai Néppárt engedett a nyomásnak, és „a baloldal szolgálólánya lett” az Európai Parlamentet politikai rendőrséggé átalakító baloldali törekvésekben.

Kapcsolódó írásaink