Külföld

„Győztünk és erről papírunk is van"

A tegnapi nap folyamán került sor az országgyűlésben az uniós költségvetés bevételeit rendező úgynevezett saját források rendszeréről szóló EU döntést ratifikáló törvényjavaslat általános vitájára

„Győztünk és erről papírunk is van"
Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a parlamenti vitában Lech Walesa egykori lengyel államfő, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítója szavait idézve elmondta: „Győztünk és erről papírunk is van".

Magyarország, a magyar gazdaság 2010 óta folyamatosan erősödik. Ennek egyik bizonyítéka, hogy többet kell befizetnie a következő uniós költségvetésbe. Az előző hét évre befizetett 7,2 milliárd euró helyett a mostani keretbe 10,9 milliárd eurót kell majd befizetnie Magyarországnak. Deutsch Tamás kiemelte: a kormány az elmúlt tíz évben a polgárok gyarapodására fordította az uniós forrásokat. A 2010 óta javuló gazdasági mutatók ezt is jelzik. Csökkent a munkanélküliség, javult a foglalkoztatás, a magyar gazdaság évek óta az uniós átlag kétszeresével növekszik, csökkent az államadósság, nőtt a minimálbér és az átlagkereset.

Deutsch Tamás hozzátette, mindeközben Brüsszelben a Jobbik, a DK, az MSZP és a Momentum EP-képviselői hosszú éveken át azért dolgoztak, hogy minél kevesebb pénz jusson Magyarországnak. Előbb egy központi brüsszeli kalapba akarták betenni a magyarok pénzét, ezzel a mostani források 98 százalékát elvették volna a magyar emberektől.

Most azt a hazugságot terjesztik Brüsszelben, hogy Magyarországon nincsenek egyeztetések a források felhasználásáról, miközben baloldali kormányok alatt soha nem tapasztalt, széles körű egyeztetések folynak minden szereplővel. Deutsch Tamás felszólalásában kitért az európai baloldal által az uniós költségvetéshez kierőszakolt „jogállamiságnak hazudott mechanizmusra" is.

Ezek politikai zsaroló feltételek: ha egy tagállam a "brüsszeli buboréktól" eltérő álláspontot képvisel, akkor el lehet venni tőle a forrásokat. Hozzátette, minden magyarral azt akarják csinálni, mint amit Petry Zsolttal csináltak: elmondja a véleményét és annak durva következménye lesz.

A kormány törvényjavaslata kimondja: pénzügyi-gazdasági eszközök nem szolgálhatnak az Európai Unió alapszerződéseiben foglaltak megkerülésére. A törvényjavaslat megerősíti: a mechanizmus alkalmazására kizárólag oly módon kerülhet sor, amely teljes körűen tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti identitását - amely elválaszthatatlan része azok alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésének -, a hatáskör-átruházás elvét, valamint az objektivitást, a megkülönböztetés tilalmát és a tagállamokkal szembeni egyenlő bánásmód elvét.

Deutsch Tamás hangsúlyozta, ha elfogadja az Országgyűlés a törvényjavaslatot, akkor az segít a magyar szabadságot megvédeni.

Kapcsolódó írásaink