Külföld

Magyar felmenőktől származó politikus alakíthatja Izrael következő koalíciós kormányát

„Csoda” a kneszetben

Jaír Lapid aláírta a koalíciós megállapodást a nemzeti egységkormányhoz utolsóként csatlakozó két párt képviselőjével. Az arab Raam és a Tikva Hadasa nevű jobboldali párt vezetői röviddel a törvényes határidő előtt hitelesítették a megállapodást.

Magyar felmenőktől származó politikus alakíthatja Izrael következő koalíciós kormányát
Váratlan szövetség – Naftali Bennett és Jair Lapid
Fotó: AFP/Pool/Ronen Zvulun

A Jes Atíd pártot vezető Lapid Naftali Bennettel (Jamina) közösen vezetné az új kormányt, egyikük miniszerelnökként, másikuk pedig külügyminiszterként kezdene, majd a választási ciklus közepén szerepet cserélnének.

A jelenleg nyolc pártból álló, törékeny és ideológiailag rendkívül kevert koalíciónak egyes megfigyelők nem jósolnak hosszú jövőt, mások viszont üdvözlik azt a tényt, hogy a két év alatt négy választást megélt országban végre sikerült egy többségi kormányt kialakítani.

Az erdélyi magyar zsidó családból származó Lapid kivételes diplomáciai képességeit a világsajtó is méltatta, amiért sikerült csodát tennie a példa nélküli széles koalíció megteremtésével. Benjamin Netanjahu, aki Izrael leghosszabban – tizenkét évig – regnáló miniszterelnöke volt, nem vesz részt az új koalícióban, pártja, a Likud úgyszintén ellenzékbe vonul az izraeli parlamentben.

Kapcsolódó írásaink