Külföld

Hercog lesz az új izraeli elnök

Az izraeli parlament Jichák Hercog volt munkapárti politikust választotta a hét év után leköszönő Reuven Rivlin államelnök utódjául szerdán.

Hercog lesz az új izraeli elnök
Az izraeli parlament Jichák Hercog volt munkapárti politikust választotta a hét év után leköszönő Reuven Rivlin államelnök utódjául szerdán
Fotó: AFP/Ronen Zvulun

A helyi közszolgálati rádió közlése szerint Hercogra 87-en szavaztak a kneszet választásra jogosult százhúsz képviselője közül, míg a másik induló, Mirjam Perec 26 voksot szerzett. A 60 éves Hercog édesapja, Háim Hercog szintén izraeli államfő volt 1983 és 1993 között. Nagyapja, Jichák HaLevi Hercog 1936-tól 1959-ig Izrael askenázi főrabbija volt.

Megválasztása utáni első beszédében Hercog az MTI szerint kijelentette, hogy hidakat akar építeni az izraeli társadalom csoportjai, valamint Izrael és a zsidó diaszpórák között, ösztönözni kívánja a vállalkozói szellemet, küzdeni fog az antiszemitizmus és az Izraellel szembeni gyűlölet ellen, és mindent megtesz, hogy megőrizze az ország demokratikus alapjait.

A szavazáson alulmaradt jelölt, Mirjam Perec pedagógus, szinte mindenben Hercog ellentétét jelentette: ő lett volna az első női államfő, marokkói származású, azaz szefárd, szemben Hercog askenázi felmenőivel, vallásos életet él a ciszjordániai Givat Zeév telepen, miközben volt vetélytársa szekuláris.

Az izraeli ellenzéki pártok egyébként ma éjfélig kaptak határidőt Reuven Rivlin államfőtől, hogy lezárják a koalíciós tárgyalásokat, a kormányalakítás Benjámin Netanjahu 12 éves miniszterelnökségének végét jelentené. Naftali Bennet, a jobboldali Jobbra párt vezetője vasárnap jelentette be, hogy támogatja egy egységkormány megalakítását Jaír Lapiddal, a centrista Van Jövő párt elnökével. A kormányban jobboldali, centrista és baloldali pártok is helyet kapnak, amennyiben sikeresen zárulnak a tárgyalások. A helyi sajtó szerint még szerdán is vitás kérdés volt a minisztériumok és bizottságok ellenőrzése.

Kapcsolódó írásaink