Külföld

Feszültség Izraelben

Netanjahu szerint az egységkormány veszélyeztetné az országot

Izrael népének átverésével vádolta vasárnap este Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Jobbra (Jamina) nevű jobboldali párt élén álló Naftali Bennettet, amiért azt állította, a jelenlegi kormányfő vezetésével nem jöhet létre jobboldali kormány.

A szélsőjobboldaliként, ultranacionalistaként számon tartott Bennett – akinek a pártja egyébként mindössze hét mandátumot szerzett a százhúsz fős kneszetben – előzőleg bejelentette, hogy egységkormányt alakít baloldali és centrista pártokkal. A ciklus első félidejében ő lenne a miniszterelnök, a másodikban pedig Jaír Lapid, a centrista Van Jövő (Jes Atíd) nevű párt elnöke.

Netanjahu szerint valójában kétféle út is kínálkozhatna jobboldali–vallásos kormány felállítására az ő irányításával és Bennett részvételével, a politikus pedig azért választotta az egységkormányt, mert mindenáron miniszterelnök akar lenni, és míg ő csak egyéves kormányfői posztot ajánlott fel neki, addig Lapid mellett elsőként és két évig lehet miniszterelnök. Vasárnap reggel Netanjahu a Bennetthez és Gideon Szaárhoz, az Új Remény nevű jobboldali párt vezetőjéhez címzett – de Szaár azonnali elutasításával találkozó – ajánlatában hármas rotációs kormányzást ajánlott. A kormányfő vasárnap este megismételte ezt a lehetőséget. Szerinte Bennettet a saját személyes érdekei vezérelték, mert tudja, hogy ha újabb választások lennének, akkor a politikai karrierje véget érne.

A miniszterelnök figyelmeztetett arra is, hogy a kormányba készülő baloldali politikusok veszélyeztetnék a nemzetbiztonságot. „Mit fog tenni ez az izraeli elrettentésért? Hogyan fogunk ellenségeink szemébe nézni? Mit fognak tenni Iránban vagy Gázában? Mit fognak mondani a washingtoni kormányzat folyosóin? Ez a kormány ellen fog állni Iránnak? Ez a kormány támogatja a veszélyes nukleáris megállapodást” – vetette fel.

A BBC tudósítása szerint Netanjahu hétfőn arra szólította a jobboldali pártokat, hogy ne támogassák Bennett javaslatát.

Kapcsolódó írásaink