Külföld

Helyretette a cseh biztost Varga Judit

Jourová fenyegetőzik

Nem hagyta szó nélkül Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság (EB) értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke ismét az uniós források befagyasztásával fenyegetőzött.

A cseh tisztségviselő kedden, az Európai Ügyészség megnyitóján arról beszélt, hogy már az év vége előtt elindulhatnak a forrásmegvonással is járó eljárások a tagállamok ellen, nem kell megvárni az Európai Bíróság döntését arról, szabályos-e a jogállamisági mechanizmus. Csakhogy – mutatott rá Varga a Twitteren – Jourová elfelejtette megemlíteni, hogy az EB ezzel szembemenne a nemzetállami vezetők döntésével.

„Nem ezt hívják szelektív amnéziának?” – vetette fel. Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi államtitkár szerint Jourová fejében olyan forgatókönyv él, hogy Lengyelország nem kapja meg a neki járó forrásokat a helyreállítási alapból, de a visszafizetést el kell kezdenie, és más országokért is kezeskedhet. „A posztkoloniális nyugati országok csak az eszközeit változtatták meg az elnyomásnak” – fogalmazott Jerzy Kwasnievski, az Ordo Iuris lengyel jogi think tank igazgatója.

Kapcsolódó írásaink