Külföld

A Sargentini-jelentés elfogadása egy politikai bohózat volt

Ha egy egyszerű szavazási kérdésen két és fél évet ültek, akkor ebben a komoly jogi és politikai kérdéseket érintő másik ügyben csak sokszor ennyi idő alatt születhet majd ítélet. Ha nem így lesz, még az a benyomásunk alakulhat ki, hogy az Európai Bíróság politikai nyomásra dönt a Brüsszelnek fontos ügyekben - mondta Hidvéghi Balázs a lapunkhoz eljuttatott videóban.

A Sargentini-jelentés elfogadása egy politikai bohózat volt
Ez nem érinti a Sargentini-jelentés tartalmát: az egy ezerszer cáfolt, hazug politikai támadás, amit azért kaptunk a nyakunkba, mert nem fogadtuk el a migráns-kvótáka
Fotó: MH

A kormánypárti politikus a Facebook-oldalán közzétett értékelésében megjegyezte: ha nem így lesz, még az a benyomásuk alakulhat ki, hogy az Európai Bíróság politikai nyomásra dönt a Brüsszelnek fontos ügyekben.

Hidvéghi Balázs a luxemburgi székhelyű szervezet döntésére reagált, amely elutasította az Európai Parlament (EP) 7. cikk szerinti eljárás megindításáról szóló állásfoglalásával szemben benyújtott magyar keresetet.

A politikus értékelése szerint a Sargentini-jelentést csak úgy lehetett elfogadtatni az Európai Parlamentben, hogy nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat.

Furcsa döntés, minden komolyan vehető parlamentben háromféle szavazat létezik, igen, nem és tartózkodás. Nem érti - mondta -, hogy egy konkrét voksolásnál miért lehet eltérni a tartózkodó szavazatok beszámítása esetében. Az Európai Unió bírósága csütörtökön mégis azt mondta ki, hogy ez így jogszerű - mutatott rá, hozzátéve: „lelkük rajta”.

Kiemelte: ez nem érinti a Sargentini-jelentés tartalmát, az tele van csúsztatásokkal, hazugságokkal, amelyeket Magyarország számos alkalommal megcáfolt különböző fórumokon. A jelentés egy politikai bosszúhadjárat része, amelyet Magyarország ellen a bevándorlás kapcsán kialakított pozíciója miatt indítottak, azért mert nem fogadta el a migráns-kvótákat.

Hozzátette: van azonban egy ennél sokkal bonyolultabb, összetettebb másik ügy is az Európai Bíróság asztalán: a rendelet, amely az uniós pénzek elvonásával fenyegetne bizonyos tagállamokat, ha „politikailag nem tetszik, amit csinálnak”. Ezzel összefüggésben Magyarország keresettel fordult a bírósághoz - idézte fel.

Objektum doboz

Ha egy egyszerű szavazási kérdésen két és fél évet „ültek”, akkor ebben a komoly jogi és politikai kérdéseket érintő másik ügyben csak sokszor ennyi idő alatt születhet majd ítélet. Ha nem így lesz, és gyors döntés születik, még az a benyomásuk alakulhat ki, hogy az Európai Bíróság politikai zsaroló akció részesévé vált, ami ellentétes az unió szellemével és a szerződésekkel - mutatott rá a kormánypárti politikus.

Kapcsolódó írásaink