Külföld

Berlin és Párizs válaszokat vár a kémbotrány ügyében

Számonkérhetik szövetségesei Joe Bident közelgő európai látogatásán

Az európai politikusok utáni kémkedésről szóló hírek tisztázására szólította fel Angela Merkel és Emmanuel Macron a dán és az amerikai hatóságokat. Washington sajtóértesülések szerint a dán hírszerzésen keresztül hallgatott le európai vezető tisztségviselőket.

A dán hírszerzés és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) európai politikusokat célzó közös lehallgatási műveleteiről szóló sajtóbeszámolók tisztázását kérte a dán kormánytól hétfőn Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök. A német-francia miniszteri tanács online értekezlete után Macron kérdésre válaszolva az MTI szerint elfogadhatatlannak nevezte a szövetségesek közötti kémkedést. Ezért teljes nyíltságot és a tények feltárását várják dán és amerikai partnereiktől – fogalmazott.

Merkel berlini sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy egyetért a francia elnökkel, valamint közölte, hogy kormánya álláspontja nem változott az NSA körüli ügyek kezdete óta. A kancellár arra utalt, hogy az NSA adatgyűjtő programjai körüli leleplezések kezdete, 2013 óta elítélik a szövetségesek egymás elleni kémkedését, és a történtek feltárását sürgetik.

A Dán Védelmi Hírszerző Szolgálat belső vizsgálatára hivatkozó hétfői sajtóbeszámolók szerint az NSA a dán hírszerzés segítségével magas rangú svéd, norvég, francia és német tisztségviselők, köztük Angela Merkel és Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminiszter, jelenlegi elnök után kémkedett a 2010-es évek elején.

Az NSA telefonhívásokhoz, szöveges üzenetekhez és chaten belüli üzenetváltásokhoz fért hozzá a tisztségviselők telefonjain, célzott lehallgatásokkal és az NSA által kifejlesztett Xkeyscore adatelemző szoftverrel. A vádakra sem az NSA, sem az amerikai hírszerzési igazgató nem reagált. Trine Bramsen dán védelmi miniszter annyit közölt, hogy a közeli szövetségesek rendszerszintű lehallgatása elfogadhatatlan.

Az NSA-vel szemben már 2013-ban is felmerültek hasonló vádak, amikor az NSA egykori munkatársa, Edward Snowden szigorúan titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra arról, hogy a szervezet mások mellett európai szövetséges országok politikusainak kommunikációját figyelte meg. Az adatszivárogtatást követően Snowden Oroszországba menekült, ahol menedékjogot kapott.

Az NSA volt munkatársa a Twitteren úgy reagált: Joe Biden amerikai elnök közelgő európai látogatásán választ adhat a vádakra, alelnökként ugyanis személyesen részt vett az amerikai szövetségesek utáni kémkedésben.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió egyébként jelenleg is adatmegosztási szabályokról folytat tárgyalásokat.

Kapcsolódó írásaink

Újabb botrány Németországban

ĀTöbb helyen is csalások történtek az ingyenes koronavírustesztekkel sajtóbeszámolók szerint, Jens Spahn szigorúbb ellenőrzéseket ígért