Külföld

„Indítsuk újra együtt Európát!”

Bevándorlásról, szuverenitásról és határvédelemről is szó esett a második Európa cenzúrázatlanul konferencián. Santiago Abascal VOX-elnök és Győri Enikő fideszes EP-képviselő egyetértettek: a migráció megállításához elengedhetetlen a politikai akarat.

„Indítsuk újra együtt Európát!”
Abascal: Spanyolország és Európa nem képes megvédeni magát, a madridi vezetés nem képes meghozni az illegális migráció megállításához szükséges politikai döntést
Fotó: MH/Purger Tamás

Elérkezett az európai reneszánsz ideje, a konzervatív, kereszténydemokrata pártoknak egyesíteniük kell az erejüket – hangsúlyozta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke a Polgári Magyarországért Alapítvány Europe Uncensored (Európa cenzúrázatlanul) című konferenciasorozatának második eseményén. A hétfő este sugárzott beszélgetés megnyitó beszédében a tárcavezető arra szólított fel, hogy „indítsuk újra együtt Európát”.

Novák Katalin beszéde után spanyol nyelven beszélgetett Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő, korábbi madridi nagykövet, Santiago Abascal, a VOX elnöke, valamint Farkas Vajk politikai elemző. Abascalt múlt csütörtökön Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke fogadta a Karmelita kolostorban, ezután a spanyol jobboldali politikus meglátogatta a szerb-magyar határt.

Abascal felidézte, Orbán Viktorról és a magyar bevándorláspolitikáról, a szuverenitás védelméről, a brüsszeli szocialistákkal való szembenállásról már eleve kiváló véleménye volt, és ezúttal is tökéletes benyomást tett rá a magyar miniszterelnök. Mint mondta, a 2015-ös migrációs válság alatt, látva a magyar kiállást, szerette volna, ha Spanyolország határait is ilyen határozottsággal védték volna meg. Mint mondta, hazánk déli határán a kerítés alacsonyabb, mint Ceutában és Melilában, viszont a magyar kormányban megvan a spanyol baloldali vezetésből hiányzó politikai akarat az illegális bevándorlás megállítására.

A politikus szerint Magyarországon jól tudják, milyen érzés lehetett a spanyol exklávé, Ceuta lakóinak, amikor nemrég egy hét alatt nyolcezren törtek át a határon. Az inváziót, mint mondta, Marokkó tervelte ki, hazugsággal vette rá az állampolgárait az illegális határátlépésre, hogy így szorongassák meg Spanyolországot. Emlékeztetett, különféle hazugságokkal mozgatták meg az embereket, köztük kiskorúakat is – az általános iskolákból buszokkal vitték a gyerekeket a határhoz. Abascal szerint Spanyolország és Európa nem képes megvédeni magát, a madridi vezetés nem képes meghozni az illegális migráció megállításához szükséges politikai döntést, pedig a jelenség nem újdonság Spanyolország számára. A politikus úgy fogalmazott, iszonyatosan veszélyes hívó hatása vannak, hogy az illegálisan érkezők helyzete idővel rendeződik és kapnak szociális segélyeket.

Objektum doboz

Győri Enikő – aki éppen a migrációs válság idején vezette a madridi diplomáciai képviseletet – szintén úgy vélte, hogy Spanyolországban megvan a szakmai kapacitás a migráció megállítására, de politikai akarat nélkül ez mit sem ér. Emlékeztetett, Magyarország megmutatta, hogy meg lehet állítani a migrációt a szárazföldön, Matteo Salvini volt belügyminiszter pedig azt, hogy ez a tengeren is lehetséges. A fideszes képviselő kiemelte azt is, meg kell különböztetni egymástól a valódi menekülteket és a gazdasági migránsokat, ám Brüsszel erre nem hajlandó.

Abascal szerint a határ és a szuverenitás sikeres védelméhez először is le kell szögezni, hogy a haza a polgárainak a tulajdona, joguk van eldönteni, kinek nyitnak ajtót. A politikus elismerte, hogy bizonyos időszakokban Spanyolországnak szüksége lehet bevándorlásra, munkaerőre, most azonban, amikor rendkívül magas a munkanélküliség, nem ez a helyzet. Szerinte szükség esetén is csak olyanokat szabad beengedni, akik tudnak alkalmazkodni, ilyenek például a latin-amerikaiak, az afrikaiak és a muszlim országokból érkezők azonban nem.

Ehhez képest – figyelmeztetett – a szocialista spanyol kormány 2050-ig nyolcmillió bevándorlót akar az országba hozni a nyugdíjrendszer fenntartásához. Csakhogy – jegyezte meg Abascal – a most érkezők nem dolgozni akarnak, hanem szociális segélyt kapni. A szocialisták és a progresszívek láthatóan nem szeretik a népüket, hiszen le akarják cserélni azt, maguknak pedig új szavazókat importálni.

Kapcsolódó írásaink

Szuverenitásharc és családvédelem

ĀMi nem a migrációhoz való jogot védjük, hanem a szülőföldön való boldogulás jogát – mondta lapunknak Santiago Abascal, a spanyol VOX elnöke

Szuverenista egységfront

ĀEgyedülálló lehetőség a konzervatív pártoknak a Fidesz kilépése a Néppártból – mondta lapunknak Jorge Buxadé Villalba, a VOX politikusa