Külföld

Szuverenitásharc és családvédelem

Mi nem a migrációhoz való jogot védjük, hanem a szülőföldön való boldogulás jogát – mondta lapunknak Santiago Abascal, a spanyol VOX elnöke

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban Budapesten tárgyalt Santiago Abascallal, a VOX elnökével. A spanyol jobboldali politikust az európai reneszánszról, azaz a konzervatív együttműködésről, valamint országa migrációs politikájáról is kérdeztük.

Szuverenitásharc és családvédelem
Abascal bizalmatlan a brüsszeli migrációs paktummal kapcsolatban
Fotó: MH/Purger Tamás

– Milyen lehetőségeket lát az európai szuverenista pártok összefogásában?

– A konzervatív, szuverenista pártoknak együtt kell működniük valamilyen formában Európában. Fontos, hogy annak ellenére is meg tudjuk ezt tenni, hogy adott esetben különböző pártcsaládokhoz tartozunk. Sok lehetőség van, többek között kongresszusok, közös rendezvények, megegyezések az egyes szavazásokról az Európai Parlamentben. Most, hogy elkezdődött az Európa jövőjéről szóló uniós konferencia, ez különösen fontos, hiszen meg kell állítani minden olyan kezdeményezést, ami a föderális Európa irányába mutat.

– A VOX, a lengyel Jog és Igazságosság és az Olasz Testvérek az Európai Konzervatívok és Reformisták tagja, a Fidesz jelenleg független, mások mellett például az olasz Liga pedig az Identitás és Demokrácia-frakcióhoz tartozik. Fontos átalakítani ezeket a viszonyokat?

– Nem ez a legfontosabb kérdés. Persze a frakciókat meg lehet változtatni, de a mostani struktúrában is létre lehet hozni különböző együttműködéseket. Meg kell mutatni a föderalista erőknek, hogy mi akkor is együttműködünk, ha különböző pártcsaládokban vagyunk.

– Mit tudnak a legjobban hasznosítani a magyar politikai tapasztalatokból?

– A határok védelmét, a brüsszeli ideológiai kényszerekkel való szembenállást és a család­támogatást.

– Mi a véleménye a brüsszeli migrációs paktumról? Milyen hatással van Spanyolországra?

– Teljességgel bizalmatlanok vagyunk a paktum iránt. A spanyol miniszterelnök viszont nagy barátja a migrációs paktumoknak. Nemrég jelentett be egy tervet, amely szerint Spanyolországnak harminc éven belül nyolcmillió migránsra lesz szüksége, hogy fenn tudja tartani a nyugdíjrendszerét.

Mindezt annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb munkanélküliség Európában éppen Spanyolországban van. Az égadta világon semmit nem tesz azért a szocialista kormány, hogy a születésszámok nőjenek. Aggódva figyeljük, hogy a brüsszeli oligarchia és egyes bábkormányai az előre eltervezett, irányított migrációval le akarják cserélni a saját lakosságukat.

– A jobbközép spanyol Néppárt is fel szokott szólalni a tömeges migráció ellen. Hiteles?

– A Néppárt egyik nap egy dolgot mond, másnap az ellenkezőjét. Az egyik vezető ezt mondja, a másik azt. Azon a napon, amikor Ceutánál és Melillánál megrohanták a határokat, a Néppárt vezetője ahelyett, hogy odament volna, és támogatta volna a rendfenntartó erőket, illegális migránsokkal fényképezkedett, mondván nem akarják démonizálni azokat az embereket, akik azért akarnak Európába jönni, mert egy jobb jövőt keresnek. Még azokat sem, akik ehhez át akarnak mászni a határkerítésen. Mégis hogy csinálhat egy felelős vezető olyan fotókat, amik azt üzenik, hogy tárt karokkal várjuk az illegális bevándorlókat?

– Mit tehet a VOX?

– A VOX létezése önmagában garancia arra, hogy a Néppárt előbb-utóbb határozottabb véleményt formáljon a bevándorlással kapcsolatban. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Néppárt már átvette azt a gondolkodásmódot, amely szerint szükségünk van a migrációra, hogy ki tudjuk fizetni a nyugdíjakat.

Ez persze ostobaság, mert az a migráns aki most érkezik, nem fog tudni állást találni, hanem szociális juttatásokra fog szorulni. Ez erkölcsileg is problémás, hiszen a fejlődő országokból elszívjuk a legrátermettebb munkaerőt, amely építeni tudja az országot. Mi nem a migrációhoz való jogot védjük, hanem a szülőföldön való boldogulás jogát.

Kapcsolódó írásaink

Szuverenista egységfront

ĀEgyedülálló lehetőség a konzervatív pártoknak a Fidesz kilépése a Néppártból – mondta lapunknak Jorge Buxadé Villalba, a VOX politikusa

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom