Külföld

Nemzeti szuverenitás brüsszeli diktátumok helyett

„Fontos beszélni az emberi jogokról, de nem csak a migránsok emberi jogairól, hanem minden európai polgáréról” – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő, akit a brit Sky News csatorna Orbán Viktor magyar és Boris Johnson brit kormányfő pénteki londoni egyeztetése kapcsán kérdezett. Hidvéghi örömét fejezte ki, hogy bár hat éve Orbán Viktor kritikák kereszttüzébe került a migrációval kapcsolatos álláspontja miatt, ma már az európai vezetők – köztük a brüsszeliek is – ugyanazt mondják.

Nemzeti szuverenitás brüsszeli diktátumok helyett
Kulcsfontosságú a brit-magyar kapcsolat – mondta Hidvéghi Balázs a Sky Newsnak
Fotó: MH/Európai Parlament

Hangsúlyozta, Európa nem engedheti be illegális migránsok újabb ezreit, sőt millióit a területére. Hidvéghi szerint elsősorban a külső határok ellenőrzésére van szükség, valamint arra, hogy a bevándorlás nemzeti hatáskörben maradjon, „ne Brüsszel írja elő, milyen országban akarunk élni”.

A fideszes képviselő beszélt arról is, hogy az Egyesült Királyság hazánk kulcsfontosságú partnere, a Brexit pedig azért is sajnálatos hazánk számára, mert a britek és a magyarok elképzelése az európai integrációról hasonló: a szuverén nemzetállamok szabad együttműködésére van szükség a túlcentralizált, bürokratikus EU helyett. Megjegyezte, a brit-magyar kapcsolatok megerősítése azért is fontos, mert a NATO-ban és az Európa Tanácsban is partnerek vagyunk.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink