Külföld

Hidvéghi: Egy tagállam sem kényszeríthető multikulturális társadalom létrehozására!

Az Európai Parlament plenáris ülése szerda délután a munkavállalási célú legális migráció új útvonalainak létrehozásáról vitázott. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta, hogy az erről szóló jelentés alapállításaiban és felvetéseiben is hibás. „Le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a demográfiai kihívásokra vagy munkaerőpiaci problémákra a tömeges migráció jelenti a választ” – mondta. a képviselő szerint baloldali és liberális frakciók a multikulturalizmust erőltetik európa-szerte.

Hidvéghi: Egy tagállam sem kényszeríthető multikulturális társadalom létrehozására!
Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Európai Parlament saját kezdeményezésű jelentése a legális munkavállalására vonatkozó uniós szabályrendszer megváltoztatását tűzi ki célként annak érdekében, hogy minél több munkaerő áramolhasson „biztonságosan és legálisan„ Európába.

Hidvéghi Balázs EP-képviselő szerint a tömeges migráció alapjaiban változtatja meg egy társadalom összetételét és kulturális jellegét. „Látható, hogy az eredetileg munkavállalási célú, de tömegessé váló beáramlás milyen problémákat okozott Nyugat-Európában.

A nagy, gazdag tagállamok sem képesek megbirkózni a tömeges migrációból fakadó szociális, kulturális, közbiztonsági kihívásokkal. Téves az a beállítás, miszerint a multikulturalizmus szükségszerűen jobb, mint egy homogén, európai társadalom” - mutatott rá a képviselő.

Hozzátette: semmi szükség európai szintű munkavállalási célú migrációs szabályokra, ebben a kérdésben minden tagállamnak magának kell döntenie.

„Ha egy ország demográfiai kihívásokkal vagy munkaerőpiaci problémákkal küzd, számos eszköz áll a rendelkezésére. Elég csak Magyarország sikeres családpolitikáját és adópolitikáját megnézni, amivel jó példát mutatunk Európának„ - mondta el az EP-képviselő.

„A koronavírus járvány miatt Európa-szerte nőtt a munkanélküliség. Elfogadhatatlan, hogy az európai emberek munkához segítése helyett a bevándorláspárti baloldal migránsokat akar Európába hozni. Az európai embereknek kell ismét munkát adni, és nem képzetlen munkaerővel kell elárasztani Európát” - zárta szavait a képviselő.

Új megközelítésre van szükség a migráció kérdésének megoldásában

Hidvéghi Balázs a vitát követően magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, ragaszkodni kell ahhoz, hogy tagállami hatáskörben maradjon annak eldöntése, hogy egy ország akarja-e, engedi-e a bevándorlást. „Nem adhatjuk át semmiféle brüsszeli testületnek, hogy ebben a kérdésben döntést hozzon. Ebben nem engedünk” - fogalmazott.

Kijelentette: a „brüsszeli elit és a bevándorláspárti EP-képviselők” hat évvel a bevándorlási válság kezdete után sem képesek eltérni azoktól a rossz sémáktól, amelyek a kezdeti időszak óta jellemzik a migráció kérdésének megközelítését.

„A brüsszeli elit semmit sem tanult az elmúlt évek történéseiből. Ugyanúgy erőltetik a migrációt, és ugyanazokat a rossz megoldásokat választják” - fogalmazott.

Elmondta, noha ismét nagyszámú migráns érkezik az Európai Unió területére, a kérdésre az Európai Parlament plenáris ülésének vonatkozó vitáján a képviselők nagy része kizárólag humanitárius problémaként tekintett. A helyzet igazi megoldása a szigorú határvédelem megteremtése lenne mindaddig, amíg Európa nem képest világossá tenni a bevándorolni vágyók számára, hogy nem lehet illegálisan Európába jönni, hanem a legális csatornákat kell használni - közölte.

Tájékoztatása szerint a szerdán megvitatott EP-jelentés azonban képzettség nélküli tömegek könnyített beengedését szorgalmazza. Kijelentette: ellentétes a józan ésszel, hogy a szöveg előnyben részesítené a teljesen képzetlen bevándorlókat az európai lakosokkal szemben például a munkaerőpiacon vagy a képzés területén.

„Hamis az a beállítás, hogy ha demográfiai vagy munkaerőpiaci gond van egy országban, akkor arra az egyedüli megoldás a tömeges migráció más kontinensekről” - fogalmazott.

Hangsúlyozta: léteznek más megoldások. Ilyen lehet az adópolitika, de példa lehet az egész Európai Unió számára a magyarországi családtámogatási rendszer is - mondta. Szavai szerint hamis az a beállítás is, hogy a multikulturalizmus önmagában jobb lenne, mint a hagyományos, homogén európai kultúra. Saját döntés kell, hogy legyen, ki mennyire ragaszkodik az identitásához, a kultúrájához. Ezt nem lehet Brüsszelből megmondani - hangsúlyozta a képviselő.

Kiemelte: a hozzáállás változatlan, a bevándorláspárti erők „teljesen vakon a tömeges migrációt erőltetik”. Nem az európaiaknak akarnak munkát adni, hanem képzetlen tömegeket akarnak behozni és szétosztani a tagállamok között.

„Ragaszkodni kell azokhoz az uniós szerződésekben foglat tagállami hatáskörökhöz, amelyek megakadályozzák, hogy ilyesmit ránk lehessen erőltetni” - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Az Alapjogi Ügynökségnek távol kell maradnia a politikai harcmezőtől

Az Európai Parlament az Alapjogi Ügynökség alapítórendelétének módosításáról is vitázott szerdán. Hidvéghi Balázs felszólalásában kiemelte: elővigyázatossággal kell eljárni, hiszen az elmúlt években számos példa volt arra, hogy az alapvető jogokról szóló viták politikai csatározások áldozatául estek.

A fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta: az Alapjogi Ügynökség létrehozása fontos mérföldkő volt az alapvető jogokról szóló eszmecserék előmozdításában, de az Ügynökség hatáskörének bővítése kapcsán elővigyázatosságra van szükség. „Aggodalomra ad okot, hogy az Európai Parlament egyre inkább politikai szerepet akar szánni az Ügynökségnek.

Ez súlyos hiba lenne. Az Ügynökség csak akkor lehet sikeres, ha távol marad a politikai harcmezőtől" - mondta el a képviselő. Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy az Ügynökségnek tiszteletben kell tartania a tagállami hatásköröket, egyenlőként kell kezelnie a tagállamokat, el kell kerülnie a kettős mércét, és mindig megbízható forrásokból kell dolgoznia. „Az alapvető jogokról szóló eszmecseréknek össze kell hoznia a tagállamokat, nem megosztania őket" - mondta el a képviselő.

Kapcsolódó írásaink