Külföld

Kulcsfontosságú az Európa Tanács szerepe a kisebbségvédelemben

Támogatás Moszkvából

Budapesten tárgyalt az elmúlt napokban Rik Daems, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke – aki egyúttal a magyar ET parlamenti delegáció vezetője is – az MTI-nek elmondta, Daems Áder János köztársasági elnökkel, Kövér László házelnökkel, miniszterekkel, valamint a parlamenti közgyűlési delegációval is egyeztetett.

A politikus az Országházból vezette le a közgyűlés állandó bizottságának online ülését, így ezzel megtörtént az ET magyar soros elnökségének nyitórendezvénye is. Németh Zsolt kiemelte, a magyar elnökség alatt különösen nagy figyelem hárul a nemzeti kisebbségek kérdésére.

Mint mondta, az ET kulcsfontosságú hozzájárulást tehet az európai kisebbségvédelmi rendszerhez, és bízik abban, hogy ez ellensúlyozni tudja az EU részéről ezen a téren tapasztalható hiányosságot. A budapesti orosz nagykövetség pénteki közlése szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő megalapozottnak nevezte a magyar döntést, hogy prioritásként kell kezelni a nemzeti kisebbségek jogait. Zaharova üdvözölte az elnökségi program több elemét is, és sok sikert kívánt hazánknak.

Kapcsolódó írásaink