Külföld

Otthagyhatja Minszk az unió keleti partnerség programját

Moszkva is felelős lehet a leszállásra kényszerített Ryanair-járat ügyében Weber szerint – Lukasenka a fehérorosz parlamentben támadta az őrizetbe vett Prataszevicset

Minszkbe hívta Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt a fehérorosz helyzet megvitatására Aljakszandr Lukasenka elnök. A földre kényszerített Ryanair-járat miatt Fehéroroszországgal szemben hozott szankciók hatására Minszk kiléphet az EU keleti partnerség programjából.

Otthagyhatja Minszk az unió keleti partnerség programját
Aljakszandr Lukasenka állítja, hogy a fehérorosz hatóságok jogszerűen jártak el
Fotó: AFP/Maxim Guchek

Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó, múlt vasárnapi járatának fedélzetén pokolgép van – közölte szerdán a minszki parlamentben Aljakszandr Luka­senka fehérorosz elnök. Az államfő elmondása szerint a fenyegető üzenetet egy időben megkapta a minszki, az athéni és a vilniusi repülőtér is, a fehérorosz hatóságok pedig jogszerűen jártak el a történtek során.

Az orosz Interfax hírügynökség közlése szerint Lukasenka azt mondta, a Nyugat túl gyorsan reagált az incidensre, emellett ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben a nyilvánosság elé tárnak mindent összegyűjtött információt, azt is, amit az őrizetbe vettek mondtak. Hozzátette, hogy a repülőtéren vasárnap őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíró és aktivista öldöklést és véres lázadást akart kirobbantani az országban.

A svájci külügyminisztérium Lukasenka kijelentései után közölte: nem tud semmiféle pokolgépes fenyegetésről, amely indokolhatta volna, hogy a fehérorosz elnök utasítására leszállásra kényszerítsék a Ryanair járatát.

Lukasenka meghívta Minszkbe Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt a helyzet megvitatására. Szerinte az Egyesült Államok egyáltalán nincs tisztában a fehéroroszországi körülményekkel és helyzettel.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter szerdán a minszki parlamentben elmondta: a Fehéroroszország elleni szankciós nyomás fokozódása miatt értelmét vesztheti a további részvétel az EU keleti partnerség programjában. Ivan Tertelj, a helyi állambiztonsági szolgálat (KGB) elnöke arról beszélt, hogy Prataszevics beismerő vallomást tesz, megnevezve a fehéroroszországi aknamunka szponzorait is.

A német kormány szóvivője, Steffen Sei­bert az őrizetbe vett aktivistáról a napokban közölt videóval kapcsolatban tegnap elmondta: Berlin szerint Prataszevics erőszak hatására tett vallomást állítólagos bűncselekményekről. A földre kényszerített járat ügyében Manfred Weber szerint a fehérorosz mellett az orosz vezetés is a felelősök közé tartozhat.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke az Augsburger Allgemeine című lapnak adott interjúban közölte: a minszki eset megmutatja, hogy a moszkvai vezetés nem együttműködni akar Európával, hanem tudatosan a konfliktust célzó irányvonalat követ. Hozzátette, hogy az európai–orosz viszony egyre inkább elmérgesedik.

Elítélte a Ryanair gép földre kényszerítését a NATO-tagországok atlanti szövetséghez akkreditált nagyköveteinek tanácsa.

Kapcsolódó írásaink