Külföld

A fiatalok figyelmét keresi Macron

A jobboldal szerint az elnök akciója infantilis és méltatlan bohóckodás

Példátlan lépést tett Emmanuel Macron francia elnök februárban, amikor fogadást kötött két ismert YouTube-videóbloggerrel, a hat és fél millió követővel rendelkező McFly-jal és Carlitóval.

A fiatalok figyelmét keresi Macron
Fiatalosnak szánt kampány: Macron, Carlito és McFly az Élysée-palotában
Fotó: YouTube.com

Az államfő egyebek mellett azt ígérte, vendégül látja őket az Élysée-palotában, ha sikerül több mint tízmilliós nézettséget elérniük a szociális távolságtartást hirdető videójukkal.

McFly és Carlito megnyerték a fogadást, múlt vasárnap pedig megjelent – és egy nap alatt hétmillió feletti nézettségre tett szert – az a videó, amiben Macron részt vesz egy "anekdotakihívásban" a videósokkal. Egymás anekdotáiról kellett kitalálniuk, hogy valóban megtörténtek-e. Az eredmény döntetlen lett, ezért Macron vállalta, hogy McFly és Carlito fotója kint lesz az íróasztalán, amikor hivatalos beszédet tart a televízióban, a videóbloggereknek pedig be kell ülniük egy vadászrepülőbe a július 14-i nemzeti ünnepen tartott díszszemlén.

A 36 perces videó teljességgel kívül esett annak a hatóságnak a látókörén, amely a politikusok szereplési idejét követi figyelemmel a televízióban. Macron ezáltal nagyszerű lehetőséget szerzett magának ahhoz, hogy McFly és Carlito közönségéhez, a fiatalokhoz szóljon.

A YouTube-os akció egy stratégia része, múlt héten például Macron háromszáz eurós kulturális utalványt jelentett be, amellyel nyolcszázezer tizennyolc éves fiatal férhet hozzá kulturális programokhoz és termékekhez. A kezdeményezés népszerű, de kritikát is kapott, hiszen a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt sok családnak megélhetési gondjai vannak.

A videóban egyáltalán nincs ugyan szó politikáról, sokaknak nyilvánvaló azonban, hogy Macronnak politikai célja van vele. Anne Roumanoff komikus és publicista úgy fogalmazott: ez nem a vég kezdete, csak a jövő évi elnökválasztási kampányé. Az államfő sok kritikát kapott a közösségi oldalakon. Több ismert jobbközép politikus is bírálta Macront, amiért hivatalához méltatlanul viselkedik, infantilis bohóckodásban vesz részt, bármire képes, hogy megkedveltesse magát a legfiatalabb szavazókkal, leereszkedően, vulgárisan beszél hozzájuk.

Kapcsolódó írásaink

Robbanásközeli helyzet Franciaországban

ĀA 25 év alatti muszlim fiatalok közel háromnegyede az iszlám tanításait a köztársaság törvényei fölé helyezi – figyelmeztetett Magyar Ágnes Zsófia kutató