Külföld

A brüsszeli baloldal ismét bosszút forral

Gyors cselekvést vár az Európai Parlament balliberális többsége az Európai Bizottságtól a jogállamisági mechanizmus ügyében. A jobboldal szerint nem szabad megkerülni az uniós bíróságot és a tagállamokat.

A brüsszeli baloldal ismét bosszút forral
Zbigniew Kuzmiuk
Fotó: Európai Parlament

Türelmetlen balliberális politikusok estek neki szerda délután az Európai Parlamentben az Európai Bizottság (EB) Költségvetési Főigazgatóságát vezető Gert Jan Koopmannak. A költségvetési (BUDG) és költségvetésellenőrzési (CONT) bizottságainak közös vitát tartott a hétéves uniós költségvetéshez, valamint a helyreállítási alaphoz csatolt úgynevezett jogállamisági mechanizmus alkalmazásáról.

Az EP-képviselők elégedetlenségének forrása, hogy a tagállami vezetők tavaly decemberben megállapodtak arról, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet csak azután lehet alkalmazni, hogy az Európai Unió Bírósága kimondja, az összhangban áll-e az uniós szabályokkal. Magyarország és Lengyelország meg is támadta a rendeletet, amelyet jelenleg is vizsgál a luxemburgi testület. A parlament többször is megfenyegette az EB-t, hogy amennyiben június elejéig nem küld írásos figyelmeztetést a problémás tagállamoknak, be fogja perelni.

Beszámolójában Koopman történelmi eredménynek nevezte a mechanizmust, amely erős eszközökkel védi a költségvetést és az unió pénzügyi érdekeit. Hangsúlyozta, nem szankciókról van szó, a mechanizmus nem a hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárás alternatívája. Koopman kiemelte, az EB jelenleg is aktívan dolgozik a jogállamiság-sértések kivizsgálásán, egyetlen ügy sem fog elveszni a rendelet hatályba lépése – január elseje – és a majdani alkalmazása között.

Mások mellett a német zöldpárti Terry Reintke is azzal vádolta meg az Európai Bizottságot, hogy egy fenékkel két lovat akar megülni: a parlamentnek bizonygatja, hogy nagyban dolgozik a rendelet alkalmazásán, a tagállamokat meg azzal nyugtatja, hogy még vár a bíróságra. Párttársa, Alexandra Geese nyíltan ki is mondta, hogy szerinte az EB-nek nem kellene az uniós bíróság döntésére várnia.

Ingerülten számonkérte Koopmant a momentumos Cseh Katalin is, aki azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy a kampányban „ingyenpénzként” fogja osztogatni az uniós forrásokat. Közölte, konkrét dátumokat akar látni, hogy mikor lép az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottságot és képviselőtársaikat is visszafogottságra intették a felszólaló jobboldali képviselők. Bogdan Rzonca, a lengyel a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselője emlékeztette a szakbizottságot, hogy éppen a mostanihoz hasonló igazságtalan fenyegetőzések vezettek a britek kiválásához is.

Párttársa, Zbigniew Kuzmiuk szerint az Európai Parlament sok képviselője abban bízik, hogy a jogállamisági mechanizmussal majd demokratikusan megválasztott kormányokat buktathatnak meg, megbüntethetik azokat a tagállamokat, akik szerintük nem eléggé demokratikusak. A képviselő reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság tiszteletben fogja tartani a tagállami vezetők megállapodását, és nem fog engedni az Európai Parlament balliberális többsége által gyakorolt egyre nagyobb nyomásnak.

Kapcsolódó írásaink