Külföld

Az unió 100 millió oltóanyaggal segíti a rászorultabb országokat

 Az európai uniós tagállamok vezetői kedden, a brüsszeli EU-csúcs második munkanapján abban állapodtak meg, hogy az év végéig 100 millió dózis, koronavírus elleni oltóanyagot adományoznak a legrászorultabb országok részére.

Az unió 100 millió oltóanyaggal segíti a rászorultabb országokat
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a honvédség oltóbuszában a Komárom-Esztergom megyei Kecskéden 2021. május 4-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

„Az Európai Unió a világ legnagyobb vakcinaexportőre, és további erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy a vakcinák a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó mechanizmuson keresztül mindenki számára hozzáférhetők legyenek” - olvasható az Európai Tanács végkövetkeztetéseiben.

A tagállami vezetők megállapították, hogy a felgyorsult oltási kampányok következtében javulás következett be az járványügyi helyzetben Európa-szerte, ami lehetővé teszi fokozatos gazdasági-társadalmi nyitást. Felhívták a figyelmet azonban az éberségre a vírusmutánsok terjedésével kapcsolatban, és hangsúlyozták, hogy további erőfeszítéseket kell tenni oltóanyaggyártás fokozására.

Az állam- és kormányfők üdvözölték a múlt heti megállapodást az EU-n belül a járvány idején is szabad mozgást biztosító, a koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetéséről. Felkérték továbbá a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsot, hogy június közepéig vizsgálja felül az EU-n belüli utazásra vonatkozó ajánlását.

Kedd délután a csúcs résztvevői a széndioxid kibocsátás-csökkentés 2030-ra elérendő célkitűzéseiről egyeztetnek.
 

Kapcsolódó írásaink