Külföld

Sassoli: Pragmatikus és konkrét és gyors megoldásokat kell találni a migrációra

Pragmatikus, konkrét és gyors megoldásokat kell találnia a migráció kérdésére, az Európai Uniónak most erre kell összpontosítania - jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a Brüsszelben zajló EU-csúcsértekezlet helyszínén tartott keddi sajtótájékoztatóján.

Sassoli: Pragmatikus és konkrét és gyors megoldásokat kell találni a migrációra
David Sassoli: Pragmatikus és konkrét és gyors megoldásokat kell találni a migrációra
Fotó: Európai Parlament

Mint mondta, az Európai Parlament felvette, hogy a tagállami vezetők a hétfőn kezdődött kétnapos találkozójukon megvitassák a migráció kérdéskörét is, azonban erre vélhetőleg csak a következő - júniusi - csúcson fog sor kerülni. Reményét fejezte ki, hogy a következő tanácskozáson a vezetők „mélységeiben” vitatják meg ezt a témát, mivel sürgősen szükség van fenntartható és egységes fellépésre e téren.

„Az uniós intézmények nem fordíthatnak hátat a Földközi-tengernek életük kockáztatása árán is nekivágó migránsok kétségbeejtő helyzetének. Jogi és erkölcsi kötelességünk megoldásokat találni, nem hagyhatunk minden felelősséget a tengeri mentéseket végző civil szervezetekre” - húzta alá.

Sassoli véleménye szerint biztosítani kell a védelemre szorulóknak, hogy biztonságosan megérkezzenek az EU-ba anélkül, hogy életüket kockáztatnák. Szükség van továbbá humanitárius bevándorlási csatornák kiépítésére az ENSZ menekültügyi szervével együttműködve, és egy közös felelősségvállaláson alapuló európai letelepítési rendszerre olyan bevándorlók esetében, akik szaktudásukkal hozzájárulnak a koronavírus-járvány és demográfiai problémák által sújtott európai társadalmak helyreállításához.

A csúcs egyik fő témájával, a klímaváltozás elleni uniós küzdelemmel kapcsolatban az EP elnöke azt mondta: a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács nem társjogalkotó, hanem politikai szervezet, ezért az Európai Parlament nem szeretné, ha közbeavatkozna az unió tanácsának soros portugál elnökségével folytatott tárgyalásokba a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra elérendő csökkentésével kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink