Külföld

Véget ért a tizenegy napos rakétaháború

Létrejött a tűzszünet – Izrael sikernek értékeli a Hamász elleni hadjáratát, mivel súlyos csapást mért a radikális palesztin szervezet katonai létesítményeire

„Maximális veszteségeket okoztunk a Hamásznak, miközben minimalizáltuk az izraeli veszteségeket” – mondta az izraeli kormányfő, miután tegnap létrejött a tűzszünet. A nemzetközi közösség hangsúlyozta, hogy a hosszú távú békét csak a politikai megoldás hozhatja el.

Véget ért a tizenegy napos rakétaháború
A jeruzsálemi al-Aksza-mecsetnél pénteken is voltak összecsapások
Fotó: AFP/Ahmad Gharabli

Pénteken hajnali kettőkor életbe lépett az Egyiptom közvetítésével létrejött tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász között. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közölte, a biztonsági kabinet megszavazta a kölcsönös és feltétel nélküli fegyvernyugvást. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök biztonsági küldöttséget irányított Izraelbe és a palesztin területekre a megállapodás betartatására.

A tűzszünet életbe lépése után Netanjahu arról beszélt, hogy innentől kezdve Izrael semmilyen rakétatámadást nem fog eltűrni a Hamásztól. Hangoztatta, hogy az izraeli hadjárat elérte célját, és súlyos csapást mértek a Hamász katonai infrastruktúrájára. Hozzátette: maximális veszteségeket okoztak a Hamásznak, miközben minimalizálták az izraeli veszteségeket.

Egyben figyelmeztette a Hamászt, hogy a mostani konfliktus megváltoztatta a játékszabályokat, és nem fogják eltűrni még a rakéták csöpögését sem. „Nem az lesz, ami eddig volt, a Ha­mászban már tudják, mekkora rombolást okoztak maguknak” – emelte ki Netanjahu.

Az uniós vezetők üdvözölték a megállapodást. Ursula von der Le­yen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében a tűzszünet tiszteletben tartására, a helyzet hosszú távú stabilizálására szólította fel a feleket. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kijelentette: meg kell ragadni a polgárok békéjét és biztonságát szolgáló lehetőséget.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke jó hírnek nevezte az Izrael és a Hamász között létrejött tűzszünetet, amely – szavai szerint – megakadályozza a civilek és gyermekek további szenvedését. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményében üdvözölte a tűzszünetet, amely – mint írta – véget vet a Gázai-övezetben és környékén elkövetett erőszaknak. Valamennyi uniós vezető hangsúlyozta, hogy a szembenállásnak csak politikai megoldása lehetséges.

Az amerikai elnök is üdvözölte a fegyvernyugvást. Joe Biden elismerőleg szólt az egyiptomi kormány szerepéről a felek közötti közvetítésben. Egyidejűleg közölte, hogy Washington a hosszú távú béke elérésében folytatni fogja a csendes, kitartó diplomáciai lépéseket.

A konfliktus kapcsán jövő hét csütörtökön rendkívüli ülést fog tartani az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa.

Egyiptom sikerét Bidennek tulajdonította az ABC csatorna

Az amerikai baloldali média úgy interpretálta az Izrael és a Hamász között létrejött tűzszünetet, mintha az kizárólag a demokrata Joe Biden érdeme lett volna, és Egyiptom közvetítői státusáról nem is tettek említését – írja a Fox News hírportál. A Fox beszámolójában kiemeli, hogy az ABC amerikai televízió híradója úgy tudósított a megállapodás létrejöttéről, hogy az az amerikai elnök Izraelre gyakorolt nyomása révén jött lére.

A Tel-Avivból jelentkező tudósítójuk, mikor felolvasta a Hamász közleményét a fegyverszünet kapcsán, szándékosan kihagyta a közlemény Egyiptomra vonatkozó részét, amelyben a Hamász megköszöni az ország közbenjárását. Az ABC később ráadásul arról beszélt, hogy Biden külpolitikája kiválóan kezelte első válságát.
(SI)

Kapcsolódó írásaink

Netanjahu a végsőkig kész folytatni a harcot

ĀEgyre több civil áldozata van Izrael és a Hamász konfliktusának, ami miatt számos kritika éri a zsidó államot – Az unió Külügyi Tanácsa kedden rendkívüli tanácskozást tart