Külföld

Napokon belül lehet tűzszünet

Pártján belül is egyre többen úgy gondolják, hogy Netanjahu politikai hasznot akar a konfliktusból

Magyarország Izrael mellett áll, amikor barátját és szövetségesét egy terrorszervezet lövi rakétákkal – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter Brüsszelben.

Napokon belül lehet tűzszünet
A Gázai övezetben élők súlyosan megszenvedték a rakétaháborút
Fotó: AFP/Mahmud Hams

Egy-két napon belül lehetséges a tűzszünet az izraeli–palesztin konfliktusban – jelentette ki szerdán a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász egyik vezető tisztségviselője.

Músza Abu Marzuk a libanoni sajtóban úgy nyilatkozott, hogy a fegyvernyugvás elérését célzó erőfeszítések sikerrel fognak járni. A zárt ajtók mögött zajló tárgyalások kapcsán az egyik egyiptomi forrás szerint a felek közvetítők közbenjárásával lényegében megállapodtak a tűzszünetben.

A tárgyalások ellenére szerda este és csütörtök reggel folytatódtak a rakétatámadások a Hamász részéről. Az izraeli sajtó arról is cikkezett, hogy a jobboldali Likud pártban egyre többen kétségbe vonják a párt elnökének, Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek a politikai irányát. A jobboldali pártokon belül többen úgy vélik, hogy Netanjahu időhúzásra játszik, és el akarja érni, hogy újabb választásokat írjanak ki.

A Kneszet június 2-án államfőt is választ majd, és a pozícióra bejelentkezett Jichák Hercog volt munkapárti politikus és Mirjám Perec, két katona fiát elvesztett édesanya.

Tegnap Izraelbe érkezett „szolidaritási látogatásra” Heiko Maas német, Jakub Kulhaneket cseh, és Ivan Korcokot szlovák külügyminiszter. A külföldi külügyi vezetők meglátogattak a Hamász rakétatüze sújtotta helyszíneket, és tájékoztatást kaptak izraeli biztonsági tisztviselőktől. Az ENSZ közgyűlése tegnap tárgyalt a tizenegy napja tartó konfliktusról. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig elrendelte a Gázai övezetben tartózkodó orosz és FÁK-tagországok állampolgárainak evakuálását.

Izrael Magyarország barátja és szövetségese, ezért természetes, hogy Magyarország Izrael mellett áll, amikor egy terrorszervezet lövi rakétákkal – mondta Szijjártó Péter tegnap Brüsszelben. A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: számos egyeztetést folytatott izraeli kollégáival, akik megköszönték, hogy Magyarország blokkolta az Európai Unió által tervezett elítélő határozatának kiadását.

Kapcsolódó írásaink

Netanjahu a végsőkig kész folytatni a harcot

ĀEgyre több civil áldozata van Izrael és a Hamász konfliktusának, ami miatt számos kritika éri a zsidó államot – Az unió Külügyi Tanácsa kedden rendkívüli tanácskozást tart