Külföld

Sürgeti a migránsok szétosztását Johansson

Elérte az 55 milliót tavaly a belső menekültek száma a világon

Az Észak-Afrikából Olaszországba érkező bevándorlók rövid távon önkéntes, később viszont kötelező elosztását szorgalmazta Ylva Johansson uniós belügyi biztos tegnap Rómában, ahonnan Luciana Lamorgese olasz belügyminiszterrel Tunéziába utazott tárgyalni a migrációs helyzetről.

Johansson az MTI tudósítása szerint közölte, hogy Európának azonnali segítséget kell nyújtani Olaszországnak a nyári hónapokban érkező bevándorlók tagállamok közötti szétosztásában, a probléma hosszú távú megoldásához viszont elengedhetetlen egy kötelező szétosztásra épülő migrációs politika elfogadása.

Johansson a La Repubblica című lapnak nyilatkozva, pénteki tunéziai tárgyalásairól szólva kijelentette: a helyi hatóságokkal a határellenőrzés megerősítéséről, a migránsok hajóinak feltartóztatásáról, illetve a már Európában lévő, gazdasági bevándorlónak számító tunéziaiak visszavételéről folytatnak megbeszélést.

Hozzátette, hogy az EU átfogó migrációs megállapodás aláírására készül Tunéziával az év második felében, valamint egyezséget kötne Líbiával is még a decemberi választás előtt.

Az olasz sajtó szerint a szicíliai Polazzóban köthet ki a Sea-Eye 4 hajó, fedélzetén több mint négyszáz Földközi-tengeren megmentett migránssal. A civil hajó szombaton érhet a kikötőbe.

A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások ellenére egyébként tavaly rekordot döntött a belső menekültek száma a világon. A globális menekültfolyamokat figyelő IDMC és NRC civil szervezetek tegnap közölt jelentése szerint a belső menekültek száma elérte az 55 milliót, emellett 26 millióan menekültek el otthonukból külföldre.

Komoly válságnak nevezte a Ceután kialakult helyzetet Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Az észak-afrikai spanyol exklávé területére a hét elején 24 óra leforgása alatt több mint nyolcezer illegális bevándorló jutott be.

A spanyol kormány egyébként a Reuters hírügynökség szerint felszólította a szárazföldi régiókat, hogy fogadjanak be Ceutáról 1500 olyan kísérő nélküli fiatalkorú migránst, akik még a mostani tömeges határsértés előtt érkeztek a városba.

Kapcsolódó írásaink