Külföld

Súlyos vádak Marokkóval szemben

Zsarolással és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Marokkót a spanyol védelmi miniszter a hét elején Ceutába érkezett több ezer illegális migráns ügye miatt. 

Súlyos vádak Marokkóval szemben
Margarita Robles spanyol védelmi miniszter
Fotó: Oscar Gonzalez / NurPhoto / Nu

Margarita Robles a spanyol közrádiónak nyilatkozva kijelentette: az, hogy a marokkói biztonsági erők hétfőn nem akadályozták meg a bevándorlók átjutását az észak-afrikai spanyol exklávé területére, nemcsak a spanyol, hanem az Európai Unió határai elleni agressziónak minősíthető. A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy Marokkó emberi életeket tesz kockára politikai célból.

A történtek háttere valószínűleg az, hogy egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírussal Brahim Ghalit, a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetőjét. 

Bírálta Törökországot az EU-török menekültügyi megállapodás rendszeres megszegése miatt Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter az osztrák Ö1 rádiónak nyilatkozva. A tárcavezető szerint mivel Ankara nem teljesíti kötelezettségeit, Görögországnak kell megakadályoznia az illegális határátlépéseket, ezért fordítják vissza a migránsok csónakjait Törökország felé.

Tunéziában tárgyalt Ylva Johansson uniós belügyi biztos és Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter csütörtökön Kais Saied tunéziai elnökkel és Hichem Mechichi kormányfővel. Johansson a megbeszélés után közölte, az Európai Unió kész támogatni Tunéziát a migráció elleni küzdelemben. Lamorgese pedig elmondta: az észak-afrikai ország stabilitása és jóléte egész Európa stabilitásához hozzájárul.

Kapcsolódó írásaink

Védjük meg a határainkat!

ĀHa nem tiszteljük magunkat, akkor mástól sem várhatjuk el – üzeni Jorge Buxadé Villalba, a jobboldali VOX politikusa Brüsszelnek és a spanyol kormánynak