Külföld

Varga Judit: A pandémia alatt az EP többször volt a probléma része, mint a megoldásé

Az Európai Parlament a világjárvány alatt többször volt inkább a probléma része, mintsem a megoldásé - írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter a posztban megállapította: úgy tűnik, nincs ez másképp a járvány elleni védettséget igazoló európai digitális zöldigazolványról szóló tárgyalások során sem. „Míg a tagállamok egyetértenek abban, hogy polgáraik számára milyen igazolást tartanának elfogadhatónak, addig az Európai Parlament képviselői akadályozzák a megállapodás elérését” - mutatott rá a tárcavezető.

Mivel a tárgyalások a közegészségügyi helyzet védelme érdekében a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket érintik, a tagállamok úgy gondolják, hogy ennek rendszerét az Európai Parlament bevonása nélkül is meg tudják valósítani, ezért álláspontjának meghallgatása eleve egy gesztus részükről. „A helyzetet jól jellemzi, hogy már a nemzetek Európája eszméjének népszerűsítésével egyáltalán nem vádolható Politico hírportálnak is feltűnt, hogy egyre több nemzeti kormány teszi fel a kérdést: Miért kellene hirtelen bevonniuk az Európai Parlamentet olyan döntésekbe, amelyeket az elmúlt évben még a szomszédjukkal sem egyeztettek?” - veti fel a kérdést a miniszter, aki szerint pontosan ez az a kérdés, amelyet egyre gyakrabban kellene feltennünk. „Az európai intézmények magától értetődőnek tartják, hogy az unió kizárólag csak úgy fejlődhet, hogy egyre több hatáskört vonnak el a tagállamoktól. Mi másképp gondoljuk. Erős Európát csak erős tagállamok építhetnek” - emlékeztetett a tárcavezető, hozzátéve: az Európa jövőjéről szóló, május 9-én indult konferenciasorozat egyik alapkérdése, hogy milyen irányba fejlődjön tovább az Európai Unió.

„Mi azt a megközelítést képviseljük, hogy hatásköröket csak olyan esetekben adjunk át az Uniónak, amelyekben a tagállamok nem tudják hatékonyan elvégezni az adott feladatot. Nem több, hanem okosabb Európára van szükség, és ezt már a liberális média is kezdi felismerni” - közölte Varga Judit.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink