Külföld

Fidesz: Több vakcina kell, nem EU-s álmegoldások

Támogatás a tagállamoknak

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagországai a koronavírus elleni oltóanyagok szellemi tulajdonjogának ideiglenes mentességéről állapodnának meg – közölte az Európai Parlament (EP) tegnapi vitájában Valdis Dombrovskis emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos.

A WTO-tagországoknak rögzíteniük kell, hogy a vakcina-gyártók nem tehetnek szert nyereségre – hangsúlyozta a politikus. Győri Enikő fideszes EP-képviselő felszólalásában kifejtette, az EP-nek a hatáskörén kívül eső téma helyett inkább azzal kellene foglalkoznia, miért nincs elegendő vakcina a polgáraink megvédésére.

Képviselőtársa, Tóth Edina hangsúlyozta, bár a vakcinák szabadalmának feloldása humanitáriusnak tűnő megoldás, és látszólag egy csapásra megszüntetné a vakcinaszűkösséget, azonban ez egy összetettebb probléma, és a gyártási kapacitás növelése jelenleg a legfontosabb cél. Az EP egyébként hozzájárult, hogy 17 tagállam, köztük Magyarország támogatásban részesüljön a járvány elleni fellépésének kiadásaihoz.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszel bekeményít

ĀAz Európai Parlament a baloldal szócsöve - figyelmeztet az Alapjogokért Központ szakértője a Faktumban