Külföld

Trump diktál a jobboldalon

Erőszakot, bűnözést és káoszt hoztak a Black Lives Matter tüntetései

Veszélyes hellyé vált Portland városa, mindennaposak a lázongások, a lövöldözések és az erőszak – erről beszélt a Fox News műsorában Gabriel Johnson tengerészgyalogos veterán, a Coalition to Save Portland társalapítója.

A konzervatív csatorna emlékeztetett, az Oregon állambeli városban száz napon keresztül folyamatos erőszakos tüntetések voltak tavaly május 25-től, amikor George Floyd halála után kitörtek a számos más országra is átterjedő tiltakozások.

Johnson maga is célponttá vált tavaly júliusban, amikor amerikai zászlóval vonult be egy tüntetésre, a feketék jogaiért kiálló Black Lives Matter támogatói pedig pocskondiázták és baseballütőkkel kergették meg Johnsont, aki maga is fekete. Egy 65 éves, szintén fekete veteránt pedig összevertek, amikor meg akarta akadályozni, hogy felgyújtsák Johnson zászlóját.

Az interjú annak kapcsán készült, hogy egy friss felmérés szerint a portlandiek ritkábban járnak a belvárosba a rengeteg hajléktalan és a gyakori erőszakos tüntetések miatt. A The Oregonian helyi lap szerint az egykori kulturális és idegenforgalmi központot ma hajléktalanok sátrai, betört kirakatok, graffitik, szeméthalmok, bedeszkázott, bezárt üzletek jellemzik. „Az emberek félnek elhagyni az otthonukat” – fogalmazott Johnson.

A liberális The New York Times szintén a napokban Joe Biden demokrata elnökről közölt portrét, jelenlegi és korábbi kollégái beszámolói alapján.

A lap szerint a 78 éves politikus nehezen dönt, lobbanékony természetű, hirtelen haragú és türelmetlen, gyakran ráförmed kollégáira, korántsem az a „közvetlen ember”, akinek a sajtó lefesti.

A Euronews nemrég megjelent terjedelmes elemzése szerint eközben a Republikánus Pártot egyre inkább az előző elnök, Donald Trump határozza meg. A portál szerint hívei április folyamán teljesen visszavették a párt napirendjét, és uralják a belső hangulatot.

Kapcsolódó írásaink

Nemzetközi össztűz Izraelre

ĀAngela Merkel német kancellár ismét elítélte a Gázai övezetből Izrael ellen intézett rakétatámadásokat, és szolidaritásáról biztosította az országot