Külföld

Több mint hatezer migráns jutott be illegálisan Ceutába egy nap alatt

A lehető leggyorsabban visszaállítjuk a rendet Ceutában és a határokon - jelentette ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök keddi televíziós nyilatkozatában reagálva arra, hogy egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan az észak-afrikai spanyol exklávé területére.

Több mint hatezer migráns jutott be illegálisan Ceutába egy nap alatt
Több mint hatezer bevándorló jutott át illegálisan Marokkóból Ceutába
Fotó: AFP/Antonio Sempere

A miniszterelnök prioritásnak nevezte a határátkelés ellenőrzését, a kialakult „humanitárius krízis” kezeléséhez szükséges eszközök biztosítását, és az illegálisan érkezők azonnali visszafordítását Marokkóba a fennálló kétoldalú megállapodások alapján.

Pedro Sánchez baráti országként szólt Marokkóról, hangsúlyozva, hogy e kapcsolat megóvása mindig fontos része volt a spanyol külpolitikának. A baráti országok szomszédi viszonyának és gyümölcsöző kapcsolatának a tiszteleten, a határok kölcsönös tiszteletben tartásán kell alapulnia - jegyezte meg.

A spanyol kormány, európai partnereivel együtt „minden kihívással szemben, minden szükséges eszközzel” megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyet egyúttal az Európai Unió külső határai is - szögezte le nyilatkozatában a kormányfő.

Hozzátette: az Európai Unió több vezetőjével is egyeztetett az észak-afrikai spanyol területeken kialakult helyzetről, amely miatt lemondta tervezett párizsi útját és a nap folyamán Ceutába és Melillába utazik a belügyminiszterrel.

Eddig mintegy 2700 embert toloncoltak vissza Marokkóba azok közül, akik az elmúlt egy nap során illegálisan jutottak be az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére - közölte Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter a spanyol kormány ülését követő sajtótájékoztatón.

A tárcavezető tájékoztatása szerint több mint hatezer határsértőről van szó, akiknek visszafordítása folyamatos. Kivételt képeznek a felnőtt kísérő nélküli gyerek, akik helyzetét egyedileg kell mérlegelni.

Mint mondta, a kormány minden eszközt felhasznál, hogy megőrizze a határok integritását, ezért 200 rendőrt és csendőrt átvezényeltek más területekről Ceutába, valamint a hadsereget is bevonták a rendfenntartásba és a határvédelembe.

Azokra az újságírói felvetésekre, hogy Marokkó egyfajta nyomásgyakorlásként, szándékosan nem tartóztatta fel a határsértőket, a belügyminiszter hangsúlyozta: migrációs krízisről van szó, amely mögött számos körülmény, társadalmi, gazdasági, humanitárius kérdés állhat, a helyzet még elemzést igényel, és elhamarkodott lenne következtetéseket levonni.

Spanyol sajtóbeszámolók szerint a tömeges határsértésre a marokkói hatóságok tétlensége adott lehetőséget, amelyet a lapok szándékosnak tartanak és egy diplomáciai konfliktussal magyaráznak. Ugyanis egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, aki a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetője.

A marokkói kormány „a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek” tartja, a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is. A spanyol külügyminisztérium humanitárius okokkal érvelt a rákbetegségben is szenvedő Brahim Ghali ellátása mellett.

„Ez nem migrációs krízis” - jelentette ki Juan Jesús Vivas, a 85 ezer lakosú Ceuta autonóm város elnöke, aki több sajtóorgánumnak is nyilatkozott kedden a marokkói határvédelem hozzáállásának megváltozásáról.

Véleménye szerint egy „provokált, irányított és szándékos” válságról van szó, és Spanyolország kormányától arányos választ tart szükségesnek.

A reggeli órákban a másik észak-afrikai spanyol város, Melilla területére mintegy háromszázan próbáltak bejutni, közülük több mint 80-an jártak sikerrel.

Uniós biztos: Marokkónak fel kell tartóztatnia a Ceutába érkező migránsáradatot

Marokkónak fel kell tartóztatnia a Ceuta területére illegálisan érkező migránsáradatot - jelentette ki Ylva Johansson az Európai Bizottság belügyekért felelős biztosa az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének, a Földközi-tengeren a közelmúltban történt halálesetekről és tengeri mentésekről szóló vitájában kedden.

Felhívta a figyelmet, hogy az észak-afrikai exklávéba érkező migránsok száma aggasztó méreteket öltött, nagy számban vannak közöttük kísérő nélkül utazó kiskorúak is.

Hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy az Európába bevándorolni kívánók kockázatos tengeri útvonalon induljanak el, azonban, ha ez már megtörtént, mindent meg kell tenni az életek megmentéséért, továbbá az uniós tagállamoknak szolidaritást kell vállalnia a migrációs nyomásnak kitett országgokkal, és meg kell könnyíteniük a migránsok áthelyezését. „Erkölcsi kötelességünk az emberélet védelme, az EU-nak politikai felelőssége van ebben” - húzta alá.

Rámutatott arra is, hogy nemcsak az EU-nak, de a kibocsátó és a tranzit országoknak is fel kell lépniük a gyilkos embercsempész hálózatok ellen, „amelyek ipari mértékben használják ki a legrászorulóbbakat és hamis ígértekkel csalják őket csapdába.” Mint mondta az embercsempészek több ezer eurót elkérnek szolgáltatásaikért, majd gumicsónakokba tuszkolják az embereket, gyakran fizikai bántalmazást alkalmazva, hogy aztán sorsukra hagyják őket. Hozzátette, hogy február vége óta 600-an haltak meg a tengeren míg az embercsempészek évente legalább 200 millió euró profitra tesznek szert.

„Az európai rendvédelmi szervek több embercsempészt letartóztattak, de ennél többet kell tennünk, például együtt kell működnünk a kibocsátó és tranzitországokkal a bűnszervezetek felszámolása  éredkében, és hatékony határigazgatási rendszereket kell kiépítenünk”- jelentette ki.

Hozzátette, hogy a harmadik országbeli fiatalok számára saját hazájukban kell gazdasági lehetőségeket teremteni, ugyanakkor a tehetséges, magasan képzett munkaerő számára, legális bevándorlási csatornákat kell kiépíteni.

Kapcsolódó írásaink

Forrong Franciaország

ĀPolgárháborút vizionál, a bevándorlás és az iszlamizmus ellen fellépést sürget egy nagy port kavart nyílt levél, amit aktív katonák is aláírtak