Külföld

Forrong Franciaország

Polgárháborút vizionál, a bevándorlás és az iszlamizmus ellen fellépést sürget egy nagy port kavart nyílt levél, amit aktív katonák is aláírtak

Büntetésre számíthatnak a polgárháborúra figyelmeztető nyílt levelet aláíró aktív katonák Franciaországban. Sokan osztják az aggodalmaikat.

Forrong Franciaország
Macronnak van oka aggódni, komoly figyelmeztetést kapott
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Politikai vihar tombol Franciaországban a tábornokok múlt heti, közelgő polgárháborút vizionáló levele miatt. A Valeurs actuelles hetilap a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet hatvanadik évfordulóján tette közzé a levelet.

Pierre Fabre-Bernadac nyugalmazott csendőrtiszt kezdeményezésére húsz nyugalmazott tábornok felhívást intézett a politikai osztályhoz, hogy vegye fel a harcot az ország szétesése ellen. Felszólították Emmanuel Macron elnököt, hogy védje meg a hazát, amelyet szerintük az iszlamizmus és a no-go zónáknak számító külvárosokból (banlieue) érkező „hordák” fenyegetnek. „Ne feledjék, hogy polgártársaink nagy többségének, hozzánk hasonlóan, elege van az önök tétovázásából és bűnös hallgatásából” – írták. Bírálták az értelmiséget, az egyetemeket is, ahol a rasszizmus elleni fellépés és a posztkolonialista tanulmányok álcája mögött elbomlasztják a társadalmat, el akarják törölni Franciaország történelmét.

„Ha nem teszünk semmit, a bomlás feltartóztathatatlanul terjedni fog a társadalomban, ami végül robbanáshoz fog vezetni. Akkor aktív bajtársainknak be kell majd avatkozniuk, hogy megvédjék civilizációs értékeinket és a nemzet területén élő honfitársainkat. Nincs időnk tétovázni, különben holnap polgárháború vet véget ennek a növekvő káosznak, és a majdani sokezer halottért önök lesznek felelősek” – figyelmeztettek.

A levelet ezerötszázan írták alá, közülük 18 aktív katonát azonosítottak, nekik a katonai felső tanács elé kell járulniuk. Jean Castex kormányfő szerint a kezdeményezés ellentétes a köztársasági elvekkel, a becsülettel, a hadsereg feladatával.

Egy friss felmérésben a megkérdezettek 73 százaléka szerint szétesőben van az ország, és 93,5 százalék mondta azt, hogy vannak városok, ahol a francia törvények nem érvényesülnek.

Kapcsolódó írásaink

Jobboldali össztűz Macronra

ĀNem lehet tovább tagadni, hogy összefüggés van a terrorizmus és a bevándorlás között – figyelmeztetett Rachida Dati volt francia igazságügyi miniszter