Külföld

Lezárt határ nyitott kapukkal — Biden első 100 napja és a migráció

A Joe Biden amerikai elnök intézkedései nyomán kialakult kaotikus bevándorlási helyzetet elemzi legfrissebb tanulmányában a Migrációkutató Intézet. Bemutatják, hogy miért Közép-Amerikából érkezik az irreguláris migránsok döntő része az Egyesült Államokba, illetve hogyan tervezi kezelni a válságot Biden.

Lezárt határ nyitott kapukkal — Biden első 100 napja és a migráció
Biden elnökségének első 100 napjában rég nem tapasztalt migrációs válság alakult ki az Egyesült Államok déli határán
Fotó: AFP/Getty Images/John Moore

Ahogy az elemzés emlékztet rá, Joe Biden választóinak liberális migrációs intézkedéseket ígért, amelyek nem csak a határvédelemre koncentrálnak, hanem egyrészről szélesre tárják a kaput a legális bevándorlás előtt, másrészről humanitárius elvekre hivatkozva az irreguláris migránsoknak is maradást biztosítanak az Egyesült Államokban.

Így beiktatása után azonnal enyhített több Trumphoz köthető, rendkívül szigorú határőrizeti intézkedést, pártja pedig a már az USA-ban élő körülbelül 11 millió irreguláris migránsnak legális státuszt biztosító törvénytervezeteket terjesztett a Kongresszus elé.  Ezek az intézkedések azt az egyértelmű üzenetet hordozzák, hogy aki eléri az Egyesült Államokat, az tulajdonképpen ott is tud majd maradni.

Ennek, valamint a Közép-Amerikában évek óta fennálló push-factorok következtében Biden elnökségének első 100 napjában rég nem tapasztalt migrációs válság alakult ki az Egyesült Államok déli határán. A Guatemalából, Hondurasból, és El Salvadorból érkező családok és kísérő nélküli gyermekek fogadására nem volt felkészülve az amerikai intézményrendszer.

2021 januárjában a határőrség még csak 78 000 migránst tartóztatott fel, februárban már 101 000-t, márciusban pedig 172 000-t – köztük 19 000 kísérő nélküli gyermeket –, utóbbi 15 éves rekordot jelent. A déli határon kialakult migrációs válságra jelenleg nem látszik gyors megoldás.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó írásaink

Világok harca: Biden beszéde a tervekről

ĀAz autokraták az Egyesült Államok ellen fogadtak, mutassuk meg, hogy tévedtek – jelentette ki az amerikai elnök, aki patrióta üzenetbe csomagolva mutatta be elképzeléseit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom