Külföld

Kormányváltást szeretne a németek többsége

Elégedetlenek a választók

A németek kétharmada látható belpolitikai változást akar egy felmérés szerint. Az Allensbach Intézet friss közvélemény-kutatásának eredménye alapján a válaszadók 61,5 százaléka szeretné, ha megváltozna a szövetségi kormány összetétele a szeptemberi Bundestag-választás után.

Ez a legmagasabb érték 1990 óta, amikor először készítettek vizsgálatot a kérdésben. A Ber­telsmann Alapítvány által hétfőn közölt felmérésben részt vevők mindössze 14 százaléka támogatja a jelenlegi kormányzati politika folytatását, a megkérdezettek kétharmada számos területen változást akar. A válaszadók 55,4 százaléka szerint a klímavédelemben, 54,9 százalék szerint a menekültpolitikában, 52,4 százalék szerint az oktatáspolitikában van szükség fordulatra.

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszo­ciális Unió (CSU) szövetsége jelenleg fej fej mellett áll a Zöldekkel az Insa közvélemény-kutató Bild am Sonntagban megjelent vizsgálata szerint. A CDU/CSU népszerűsége jelenleg 25 százalékos, a Zöldekre a válaszadók 24 százaléka szavazna. A Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága 16 százalék, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) 12 százalékon áll.

Kapcsolódó írásaink