Külföld

Gál Kinga: Az illegális migránsok Európába jutásának ösztönzése bűnös felelőtlenség

Az Európai Unió új menekültügyi csomagjának elvei világosak, az unió meg kívánja erősíteni partnerkapcsolatait a rajta kívüli országokkal, és fenntartható módon kívánja előmozdítani a bevándorlók emberi jogait - jelentette ki Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, az emberi jogok védelmével és az EU külső migrációs politikájával kapcsolatos jelentésről szóló vitában kedden.

Gál Kinga: Az illegális migránsok Európába jutásának ösztönzése bűnös felelőtlenség
Gál Kinga fideszes EP-képviselő
Fotó: europarl.europa.eu

Mint mondta, az említett elemek szerves részét képezik a brüsszeli bizottság által szeptemberben bemutatott csomagnak. Hozzátette, hogy a bizottság továbbra is együttműködik az EP-vel az átláthatóság és a fenntartható migrációs megoldások megtalálása végett.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmondta: „Egy újabb olyan migrációs jelentésről vitáztunk, amely csakis az illegális migránsok emberi jogaiért aggódik, ugyanakkor még nyomokban, elvétve sem tartalmaz a határvédelem megerősítésére vagy az illegális migráció megállítására vonatkozó szövegrészeket”.

A parlament jelentése a legális migrációs útvonalakat erősítené és a migránsok szűkös jogorvoslati lehetőségeit sérelmezi, ugyanakkor nem foglalkozik a migráció kiváltó okainak megszüntetésével, mint például a kibocsátó országok életkörülményeinek javításával. Kritizálja az illegális migránsok visszaküldésére vonatkozó, az EU és harmadik országok között létrejött megállapodásokat, amelyek az EU migrációs politikájának legszükségesebb elemei.

„Ezek jövőbeli működését eltúlzott monitoring mechanizmusokkal lehetetlenítené el. Annak ösztönzése, hogy az illegális bevándorlók Európába juthatnak, akár embercsempészek és NGO hajók segítségével, súlyos felelőtlenség, már bűn„ - hangsúlyozta Gál Kinga.

„A jelentés tehát nem más mint egy újabb ékes példája a balliberális oldal valóságtól elrugaszkodott, illegális migrációt ösztönző nézeteinek, amelyek szerint a kontinens minden problémájára a megoldás a még több migráció. Amennyiben az EP elfogadja saját kezdeményezésű jelentését, annak egyetlen teljesítménye az Európába irányuló illegális migráció további ösztönzése lesz” - hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

„A segítséget, a szülőföldön maradásra ösztönző eszközöket kell a migránskibocsátó országokba vinni, javítandó a helyiek életviszonyait és biztonságát, ezzel ösztönözve a helybenmaradásukat. Nem vándorolhatnak el egész generációk, a helyben segítés jelenthet fenntartható megoldást, Magyarország pedig a Hungary Helps nemzetközi humanitárius programjával élen jár ezekben az erőfeszítésekben” - zárta felszólalását Gál Kinga.

Hidvéghi: Világossá kell tenni, hogy az EU nem tűri az illegális bevándorlást

Hidvéghi Balázs a Fidesz EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: hat éve tart már a migránsválság, ám az EU még mindig ugyanazokat hibákat követi el annak kezelésével kapcsolatban. Mint mondta, a válságot nem lehet megoldani egy teljesen új módszertan bevezetése nélkül. Kiemelte, hogy „a szentimentalizmus nem oldja meg a problémát, inkább egyszer és mindenkorra világossá kell tenni, hogy az EU nem tűri el az illegális bevándorlást, sem a tengeren sem a szárazföldön”.

„A menekültkérelmekről még a határátlépés elött kell döntenie az illetékes hatóságoknak, ugyanakkor azonnal vissza kell küldeni azokat, akik nem jogosultak a védelemre” - jelentette ki.

Hozzátette: hogy meg kell állítani azokat a civil szervezeteket, amelyek együttműködnek az embercsempészekkel, tevékenységeiket nem szabad bátorítani. Minden meg kell tenni annak érdekében, hogy az illegális migránsokkal teli hajók ne hagyhassák el Afrika partjait.  „Helyileg kell segíteni ott, ahol szükség van rá, nem pedig Európába importálni a problémát” - húzta alá a képviselő.

A kedd délután megvitatott jelentésről szerdán szavaz az Európai Parlament.
 

Kapcsolódó írásaink