Külföld

Az átláthatóság elsődleges szempont az uniós vakcinabeszerzési szerződéseknél

Írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője, amelyben választ vár az oltóanyag-beszerzési szerződések nyilvánosságának kérdésével kapcsolatban.

Az átláthatóság elsődleges szempont az uniós vakcinabeszerzési szerződéseknél
Az átláthatóság elsődleges szempont az uniós vakcinabeszerzési szerződéseknél
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A koronavírus okozta válsághelyzet elleni uniós fellépés csak akkor lehet hatékony, ha az átláthatóság és az elszámoltathatóság feltételeinek is megfelel. Az uniós állampolgároknak joguk van a tájékoztatáshoz. Az Európai Bizottság a vakcinabeszerzések során e téren elmulasztja kötelezettségét.„ - jelentette ki Schaller-Baross Ernő.

Írásbeli kérdésében a képviselő arra kíván választ kapni, hogy a Bizottságnak szándékában áll-e megváltoztatni jelenlegi gyakorlatát, és nyilvánosságra hozni az oltóanyag-beszerzési eljárás részleteit.

A képviselő hozzátette: „A jelenlegi eljárásmód helyrehozhatatlan károkat okoz a járvány megfékezéséhez nélkülözhetetlen oltásokba vetett bizalomban.”.

A Szerződések előírják, hogy az Unió intézményeinek a lehető legnyíltabban kell végezniük munkájukat. A nyilvánosság kötelezettségétől eltérni csak megfelelő jogalap és felhatalmazás alapján lehetséges.

„Milyen felhatalmazás alapján döntött az Európai Bizottság az oltóanyag-beszerzési eljárások nyilvánosságra hozatalának korlátozásáról?„- tette fel a kérdést ezzel összefüggésben Schaller-Baross Ernő.

A képviselő kérdésében hangsúlyozta: további aggodalomra ad okot az is, hogy a zárt ajtók mögött zajló tárgyalási folyamatok közepette a gyógyszergyárak kilobbizták, hogy olyan szerződést kössön velük a Bizottság, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi felelősségre vonásukat.

Ezzel kapcsolatban a politikus megjegyezte: „A Bizottságnak felelnie kell, hogy hogyan keres megoldást arra, hogy az eddig megkötött beszerzési szerződések a gyógyszergyáraknak kedveznek és nem védik meg az uniós állampolgárokat”.

Kapcsolódó írásaink