Belföld

A baloldal már a szavak szintjén sem foglalkozik az emberek problémáival

Az ellenzéki előválasztásról és a jövő nemzedékekről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

A baloldal már a szavak szintjén sem foglalkozik az emberek problémáival
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tordai Bence azt mondta, a kormány hétről hétre merényletet követ el a 99 százalék ellen. Példaként említette a Fudan Egyetem és a bérlakástörvény ügyét. Hozzátette: a kormánypártok tudják, hogy bukni fognak és már csomagolnak úgy, mint az, aki a hotelszobából nemcsak a miniszappant, hanem az ágyat, az asztalt és a tévét is elviszi.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kifogásolta, hogy a baloldal már a szavak szintjén sem foglalkozik az embereket érintő mindennapi problémákkal, mint amilyen a koronavírus-járvány. Azzal az előválasztásnak nevezett showműsorral vannak elfoglalva, amelyet Gyurcsány Ferenc (DK) rendez és megvan benne a szerepe Karácsony Gergelynek is - hangoztatta. Az államtitkár a főpolgármester szlogenjét úgy foglalta össze: 99 százalék Gyurcsány, 1 százalék Karácsony. Kijelentette: Karácsony Gergely is Gyurcsány Ferenc jelöltje, bábu a volt baloldali miniszterelnök kezében.

Szerinte nem az a probléma, hogy Karácsony Gergely nem beszél angolul, hanem az, hogy miközben azt állította, van nyelvvizsgája, nincs neki, ahogy tudományos fokozata sincs.

Rétvári Bence: Gyurcsány Ferenc irányítja a folyamatokat

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint baloldalon a helyzet változatlan: Gyurcsány Ferenc irányítja a folyamatokat. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc 2006-ban akkor is jó eséllyel miniszterelnök lett volna, ha nincs Magyarországon rendszerváltás. Elmondta, 2021-ben annak az embernek a hatalmát segít előmozdítani az LMP, amely azért jött létre, hogy Gyurcsány Ferenchez képest legyen más a politika.

Az államtitkár szerint Karácsony Gergely 99-es szlogenje „New Yorkból érkezett”. Ki hiszi azt el, hogy a világ leggazdagabbjai közé tartozó Soros György igényeit teljes mértékben kiszolgáló magyarországi baloldal majd az emberek érdekében fog kormányozni? - firtatta, hozzátéve, az ellenzék másra sem készül, mint külföldi cégek érdekeit képviselni.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Miért nem gondolt a baloldal a következő generációkra?

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint majd a választók döntenek arról, ki számít államférfinak. Azt firtatta, miért nem gondolt a baloldal a következő generációkra, amikor eladta a magyar ipar jelentős részét, amikor eladósította az országot vagy megnyirbálta a családtámogatásokat. Közölte, a kormány minden generációnak megadja a támogatást.

Showműsornak nevezte és „előre lezsírozott dolognak” tartja az ellenzéki előválasztást. Azt kérdezte, mi az a teljesítmény, amely méltóvá tenné Karácsony Gergelyt a kormányfői szerepre. Közel két év alatt csak kesergett, felelősséget hárított - mondta, hozzátéve, hogy a főpolgármester is Gyurcsány Ferenc jelöltje.

KDNP: Magyarország sikeresen megvívta a harcot a járvány ellen

Vejkey Imre (KDNP) hangsúlyozta: Magyarország sikeresen megvívta a harcot a koronavírusjárvány ellen, nemzetközi elemzések szerint az ország egyike a legsikersebben védekező országoknak egészségügyi és gazdasági szempontból is. A kormány intézkedéseivel eredményesen mérsékelte a válság káros következményeit - vélekedett.

Úgy látja azonban,  az ellenzék a tényekkel szemben megpróbálja befolyásolni az embereket, és ha baj van, a baloldalra nem lehet számítani.

Közölte: a járványügyi adatok egyre kedvezőbbek, jól halad az oltás, a védekezés eredményes, de a járvány még nem ért véget, és továbbra is fontos betartani a szabályokat, valamint felvenni az oltást.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszában kifejtette: köszönet illeti az egészségügyi dolgozókat. Az átoltottság tekintetében rendkívül jól áll az ország, jobban halad az oltás, mint más, gazdagabb országokban - mondta. Hozzátette: Magyarországon 47,1 százalékos az átoltottság, ami jobb arány, mint az Egyesült Államokban.

Megjegyezte: az ellenzék nem segíti a védekezést, sőt álhíreket terjeszt, így óriási veszélyt jelent a járvány elleni védekezésre a baloldal politizálása.


Fidesz: Megbukott a baloldal oltásellenes kampánya

A baloldal oltásellenes kampányának bukásáról beszélt Selmeczi Gabriella (Fidesz), aki azt hangoztatta, Magyarországon kiemelkedően magas az átoltottság, folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, már oltják a fiatalokat, mindehhez pedig az kellett, hogy elegendő, hatékony és biztonságos vakcinát szerezzen be a kormány.

Hozzátette: a baloldal a járvány kitörése óta folyamatosan támadta a kormányt, annak egyes szerveit és azok intézkedéseit, mivel „minél rosszabb az országnak, minél rosszabb a magyaroknak, nekik annál jobb”.

Minden erejükkel igyekeznek bizalmatlanságot, mi több, gyűlöletet kelteni a magyar társadalomban - fogalmazott, a baloldal talán legsúlyosabb bűneként említve, hogy január óta az oltás ellen igyekszik hangolni a társadalmat.

Selmeczi Gabriella kiemelte: nem a vakcinától kell félni, hanem a vírustól, amely ellen véd az oltás.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára válaszában kiemelte: a vírus még köztünk van, a védekezést folytatni kell, az pedig kezdettől fogva tudható volt, hogy az oltás a járvány elleni egyetlen fegyver. Mi azt mondtuk, hogy nem fontos az, hogy egy vakcina honnan jön, hanem hogy hatásos legyen és biztonságos - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a lakosság 47 százaléka kapta meg az első oltását, míg az uniós átlag 30 százalék körül van, a második dózisban az emberek 27,5, míg Németországban 10-11 százaléka részesült.

Azzal, hogy nekünk keleti vakcinánk is van, másfél-két hónapot nyertünk - mondta a korlátozások enyhítéséről szólva az államtitkár.

Arról beszélt: van egy összefogás a védekezésben a magyar emberek és a kormány között, de ebből a baloldal önént kimaradt, mert azt mondták, hogy ez számukra nem fontos, ezzel pedig ismét megbuktak.

Milyen döntésekkel segíti a kormány a nyugdíjasok megélhetését?


Selmeczi Gabriella (Fidesz) azt tudakolta, milyen döntésekkel segíti a kormány a nyugdíjasok megélhetését. Elmondta, 2010 óta 43 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, 10 százalékkal a vásárlóértékük. A saját jogon dolgozó nyugdíjasok tavaly év közepétől csak 15 százalékos személyi jövedelemadót fizetnek a munkajövedelmük után - mondta. 2021-re elérte a háromszázezret a Nők negyven programot igénybe vevők száma - sorolta.

Szerinte a baloldal az intézkedések ellenére megpróbálja a kormány ellen hangolni az időskorúakat.

Zsigó Róbert államtitkár válaszában felidézte, hogy milyen volt a nyugdíjasok helyzete 2010 előtt: szerinte akkor nem segítették, hanem folyamatosan nehezítették az idősek mindennapjait.

Elmondta, a mostani kormány állta a szavát, és 2010 óta 10 százalékkal emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke, csökkent a rezsi. Megindult a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaépítése is, emellett korábban volt nyugdíjprémium, rezsiutalvány is. Az idősek a továbbiakban is számíthatnak a kormányra - hangoztatta.

A képviselő a választ elfogadta.

Hogy halad az oltási program végrehajtása?

Móring József Attila (KDNP) az oltási program végrehajtásáról érdeklődött. Emlékeztetett: a járványra a hatékony megoldást egyedül a vakcina jelenti, és fontos volt, hogy a kormány gyors reagálásának köszönhetően időben kezdték meg az oltóanyagok beszerzését Magyarországon. Ma már hatféle vakcinával oltanak Magyarországon - tette hozzá.

Közölte: a baloldal a kezdetektől látványosan támadta a keleti vakcinákat, de a kormány jó döntést hozott, amikor az oltóanyagok beszerzéséből nem csinált politikai kérdést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: a baloldal végig támadta a védekezést, a kormány intézkedéseit, pedig azokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozatai alátámasztották. A baloldal megpróbálta átpolitizálni a járványkezelést - vélekedett.

A képviselő elfogadta az államtitkár válaszát.

Melyek a legfrissebb átoltottsági adatok?

Pesti Imre (Fidesz) azt mondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is méltatta a magyar oltási kampányt, a határozott intézkedéseket. Eközben a baloldal csak hergelte az embereket a vakcinák ellen. Ennek egyik példája volt szerinte, amikor határozati javaslatban követelték a kínai oltás betiltását, amit azóta az WHO is biztonságosnak minősített.

Magyarország az átoltottság terén a világ élvonalában van - mutatott rá, és rákérdezett a legújabb átoltottsági adatokra is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta, hogy már több mint 4,6 millióan kaptak oltást a koronavírus ellen. Ezt nem sikerült volna elérni, ha nincs a kínai vagy az orosz vakcina.

Felidézte ugyanakkor Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselőjének szavait, aki szerint senki nem mondta ki a kínai vakcina hatásosságát. „Ezek szerint a WHO vagy az Országos Gyógyszerészeti Intézet senki” - jegyezte meg, sérelmezve, hogy az ellenzék máig nem vonta vissza a kínai vakcina tiltását kezdeményező határozati javaslatát.

Soha nem kaptak ekkora támogatást a fiatalok

Z. Kárpát Dániel (Jobbbik) hiányolta, hogy az elmúlt években nem épültek bérlakások, a maradékot pedig most fillérekért vernék dobra tömegesen kedvezve fideszes kegyenceknek. Azt kérdezte, mennyi bérlakást akarnak most értékesíteni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint soha korábban nem kaptak ekkora támogatást a kormányzati lakáspolitika révén a fiatalok és a gyermeket nevelő családok.

Az Országgyűlés előtt lévő, az önkormányzati lakások bérlő általi megvásárlását biztosító egyéni képviselői indítványt a kormány még nem tárgyalta - mondta. Hozzátette: a javaslat összhangban van a kormány azon politikájával, hogy nem bérlőket, hanem tulajdonosokat szeretne látni. Gulyás Gergely megjegyezte, a javaslatot meg fogja vitatni a parlament, a kormány, illetve személyesen ő maga is fog arról konzultálni a polgármesterekkel.

Reményét fejezte ki, hogy olyan törvényt tudnak alkotni, ami elfogadható az önkormányzatoknak és hozzájárul ahhoz, hogy a legszegényebbeknek is lehetővé tudják tenni, hogy tulajdonosokká váljanak. Szerinte ezekben a lakásokban nem a gazdagok élnek.

Z. Kárpát Dániel viszonválaszában azt tudakolta, hogy Bayer Zsolt, Rákay Philip, vagy a Fidesz-KDNP kegyencei lennének a rászorulók? Szerinte a kormány elvesztegeti a nemzeti vagyont, hogy a kegyenceit kiszolgálja, a valóban rászorulók elől veszi el az ingatlanokat.

Gulyás Gergely szerint a törvényjavaslattal a rászoruló bérlők válnának lakástulajdonosokká. Egyetértett azzal, hogy megvitassák, a javaslatnak legyen-e valamilyen korlátja, hogy az önkormányzatok gazdálkodni tudjanak a lakásvagyonukkal. Hozzátette: a bérlakásépítés nem szolgálja azt a célt, hogy a szegény családok is tulajdonosok lehessenek. A kormány jobb megoldást szeretne nyújtani, tulajdont szeretne adni a szegényebb családoknak - szögezte le.

 Egyes agrártárgyú törvények módosítása

    Héjj Dávid (Fidesz), a törvényalkotási bizottság részéről elmondta: az indokolta a javaslat szükségességét, hogy technikailag pontosítsák a jogszabályokat, a vonatkozó uniós irányelveket implementálják, továbbá megteremtsék az összhangot más törvényekkel a jogharmonizáció és a hatékonyság növelése érdekében.
    Kiemelte: ez egy jobbító szándékú, technikai korrekciókat tartalmazó javaslat, amely gyakorlatban felmerülő problémákat hivatott megoldani.
    Győrffy Balázs (Fidesz) közölte: a termőföld a nemzet közös öröksége, amelynek védelme az állam és minden polgár kötelessége, ezért a javaslat több ponton is foglalkozik a termőföld kérdésével. A javaslatcsomag célja, hogy biztosítsa és növelje a magyar agrárium versenyképességét - vélekedett.
    Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy nem a termőföldeken kell napelemeket létesíteni. Rengeteg lehetőség lenne napelemek telepítésére, de a termőföld olyan kincs, ahol nem kellene - mondta.
    Ezt követően a vitát lezárták.
    Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára közölte: nemcsak a versenyképességet, hanem a kiszámíthatóságot, a biztonságot is segíti az ágazatban ez a javaslat. Több eleme a kezdeményezésnek azért fontos, mert már a jövőt szolgálja - mondta. Hozzátette: mindenki a termőföld védelmében érdekelt.


Egyes törvényeknek a kézbesítéssel és az igazságügyi ágazati szabályozással összefüggő módosításáról

Salacz László (Fidesz) a törvényalkotási bizottság nevében kiemelte: a javaslat több technikai módosítást tartalmaz, így a Brexit, valamint új uniós jogszabályok, rendeletek megjelenése miatt szükségessé vált módosításokat. Egyes törvények kisebb korrekcióját is tartalmazza a kezdeményezés - közölte.

Hangsúlyozta: a javaslat segíti egyes uniós rendeletek alkalmazását és az elmúlt évek tapasztalatai alapján igyekszik hatékonyabbá tenni a jogalkalmazást.

A vitát ezt követően lezárták.


A koronavírusjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosítása

Salacz László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: vészterhes időkben a felelős döntéseket az Országgyűlésnek és a kormánynak kell meghoznia. Magyarország a kontinens egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a járvány ellen, de továbbra is elengedhetetlen a fokozott védekezés - mutatott rá. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben fontos a gyors reagálás, ezért a javaslat kiterjesztené a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát.

Úgy vélte, a cél, hogy mielőbb magunk mögött hagyhassuk a járványt, ezért a kezdeményezés mindenképpen támogatandó.

Szolga József horvát nemzetiségi szószóló kifejtette: az állampolgárok életének és egészségének megvédéséhez, a gazdasági intézkedésekhez, a munkahelyek megőrzéséhez valóban gyors reagálás kell, ugyanakkor szükséges lenne néhány módosítás a nemzetiségi önkormányzatok hatékony működése érdekében.

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy a kormány nem élt, hanem visszaélt a rendkívüli felhatalmazással, elképesztő megszorításokkal sújtotta az önkormányzatokat.

Ezt követően a vitát lezárták.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára közölte: ha jogalkalmazási nehézségei vannak a nemzetiségeknek, segítenek, hogy gördülékenyebben menjenek a dolgok.

Úgy vélte, az önkormányzatok nehézségei nem nagyobbak, mint az államé vagy az egészségügyé, amelyen a legnagyobb teher volt.
    

Kapcsolódó írásaink