Külföld

Veszélyben a hagyományos család

Brüsszel célja az ideológiai nyomásgyakorlás a konzervatív tagállamokra – figyelmeztet Párkányi Eszter elemző

Változtatna az Európai Bizottság (EB) friss kezdeményezése azon a gyakorlaton, hogy az uniós országok nem feltétlenül ismerik el a más tagállamokban megszerzett szülői státuszt. Az Alapjogokért Központ szerint Brüsszel ezzel ideológiai nyomást gyakorolna az érintett tagállamokra. Párkányi Esztert, az intézet elemzőjét kérdeztük.

Veszélyben a hagyományos család
Párkányi: Az unió a járvány idején is a genderlobbit szolgálja
Fotó: Alapjogokért Központ

– Milyen jogi következmények­kel fenyeget a bizottság kezdeményezése?

– Az Európai Bizottság egyértelműen az LMBT-lobbi mellett tette le a voksát. Tavaly nyáron lengyel városoktól tartottak vissza uniós forrásokat a homoszexuálisok jogainak megsértésére hivatkozva, ezzel nyomást gyakoroltak a demokratikusan megválasztott önkormányzatokra. Ezt követően közzétették az uniós genderstratégiát, amelynek elemei komoly aggodalomra adhatnak okot. Idén tavasszal pedig üdvözölték, hogy az Európai Parlament az uniót LMBT-szabadságzónává nyilvánította, jelentsen ez bármit is.

A jelenleg szóban forgó javaslat burkolt célja egyértelműen a tagállami hatáskörök elvonása, a családjog szabályozása ugyanis az alapszerződések szerint a nemzetállamok joga. Ezért a szabad mozgás és letelepedés jogára hivatkozva kötelezővé akarják tenni a szülői státusz elismerését a tagállamok számára. Magyarul, a homoszexuális párok örökbefogadott gyermekükkel minden uniós országban családnak minősülnének. Ez a kezdeményezés számos tagállami alkotmány és jogrendszer értékeivel ellentétes, így a magyar Alaptörvényben lefektetett család fogalommal is.

– Jellemzi a mostani kezde­ményezés az EB általános irány-vonalát?

– Az Ursula von der Leyen által vezetett bizottság ugyanúgy politikai és ideológiai alapon működik, mint az előző, Juncker vezette testület. A szerződések őre szerep helyett a járvány idején is olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint az uniós genderstratégia megalkotása, vagy jelen esetben a homoszexuális párok szülői státusza, ahelyett hogy az elhibázott vakcinabeszerzést rendeznék. A céljuk az, hogy ideológiai nyomást gyakoroljanak azokra a tagállamokra, amelyek jogszabályaikban hagyományos, konzervatív, keresztény értékek mentén értelmezik a család fogalmát.

– Milyen lehetőségei vannak a tagállamoknak, ha nem értenek egyet?

– Tekintettel arra, hogy a javaslat még kezdeti szakaszban tart, és a részletek nem ismertek, korai lenne azzal foglalkozni, mit tehetünk akkor, ha elfogadják. Ugyanakkor fel kell hívnunk az emberek figyelmét rá, hogy milyen veszélyeket rejt maga a kezdeményezés. Azért is tartom ezt fontosnak, mert az uniós polgároknak a nyilvános konzultáció során lehetőségük lesz kifejezni ezzel kapcsolatos véleményüket, ellenérzésüket.

– Mit tervez az Alapjogokért Központ és lengyel partnere, az Ordo Iuris?

– Több mint egy éve folytatunk sikeres együttműködést a konzervatív keresztény értékek védelme mentén. Tavaly közösen indítottunk petíciót az Isztambuli Egyezmény uniós szintű elfogadása ellen. Nem vagyunk tehát egyedül. Munkánk eredményeként számos hasonló gondolkodású szervezet csatlakozott a felhíváshoz. Célunk, hogy ezeket a partnereket idővel egy közös konzervatív európai hálózatba tömörítsük. A bizottság legújabb javaslata ellen is együttes erővel lépünk fel.

Kapcsolódó írásaink